Wilo-CronoBloc-BL-E

Особености/предности на производот

 • Штедење енергија со интегрирана електронско прилагодување на капацитетот
 • Изборни интерфејси за собирничка комуникација преку приклучливи IF-модули
 • Едноставно ракување благодарение на докажаната технологија на зелено копче и на дисплејот
 • Интегрирана целосна заштита на моторот (KLF) со електроника за активирање
 • Соодветна примена преку моќности и главни димензии според EN 733 (DIN за норм-пумпи)

Опис на серијата

Изведба

Електронски регулирана единечна пумпа со сув ротор, во блок-изведба, со прирабнички приклучок и автоматско прилагодување на моќноста.

Употреба

Транспорт на вода за греење (според VDI 2035), ладна вода и мешавини на вода-гликол без абразивни материи во системите за греење, ладна вода и ладење.

Означување на типот

ПримерBL-E 40/160-5,5/2-R1
BL-EБлок-пумпа со електронска регулација
40Номинален дијаметар DN на приклучок на цевка (потисен приклучок)
160Номинален дијаметар на работно коло во mm
5,5Номинална моќност на мотор P2 во kW
2Бр. на полови
-R1Изведба без сензор за диференцијален притисок

Технички податоци

 • Минимален индекс на ефикасност (MEI) ≥ 0.4
 • Дозволено температурно подрачје -20 °C до +140 °C
 • Приклучување на мрежа
  • 3~440 V -5/±10 %, 50/60 Hz
  • 3~400 V ±10 %, 50/60 Hz
  • 3~380 V -5/±10 %, 50/60 Hz
 • Вид на заштита IP 55
 • Номинален дијаметар DN 32 до DN 125
 • Макс. работен притисок 16 бара (120 °C)

Опис/конструкција

Едностепена нископритисочна центрифугална пумпа во блок изведба со аксијална вшмукателна наставка и радијално поставена притисочна наставка со

 • механичка заптивка
 • прирабничка врска со приклучок за мерење на притисокот R 1/8
 • латерна
 • спојка
 • Погон со интегрирана електронска регулација на бројот на вртежи

Материјали

 • Куќиште на пумпа и фенер: Стандард: EN-GJL-250; изборно: сфероидно леано железо EN-GJS-400-18-LT
 • Работно коло: Стандард: EN-GJL-200; изборно: Бронза CuSn 10
 • Вратило: 1.4122
 • Механичка заптивка: AQEGG, други механички заптивки на барање

Опрема/функција

Работни режими

 • Δp-c за константен диференцијален притисок
 • Δp-v за варијабилен диференцијален притисок
 • PID-контрола
 • Далечинска регулација на брзината (n = константно)

Панел за рачно управување

 • Зелено копче и дисплеј

Рачни функции

 • Нагодување на баран диференцијален притисок
 • Нагодување на број на вртежи (рачно управување)
 • Поставување на работен режим
 • Нагодување на пумпа ON/OFF
 • Конфигурација на сите работни параметри
 • Квитирање грешка

Надворешни управувачки функции

 • Управувачки влез „Overriding off“
 • Аналоген влез 0-10 V, 0-20 mA за регулациски режим (DDC) и далечинско регулирање на зададена вредност
 • Аналоген влез 2-10 V, 4-20 mA за регулациски режим (DDC) и далечинско регулирање на зададена вредност
 • Аналоген влез 0-10 V за сигнал за вистинска вредност на сензорот за притисок
 • Аналоген влез 2-10 V, 0-20 mA, 4-20 mA за сигнал за вистинска вредност на сензорот за притисок

Функции на сигнализација и прикажување

 • Збирна сигнализација за грешка SSM
 • Сигнализација за збирна работа SBM

Размена на податоци

 • Инфрацрвен интерфејс за безжична размена на податоци со IR-монитор/IR-стик
 • Место на приклучување на Wilo IF-модули (Modbus, BACnet, CAN, PLR, LON) за поврѕување со зградна авоматика

Безбедносни функции

 • Целосна заштита на моторот со вградена електроника за исклучување
 • Блокада за зафаќање

Управување со двојни пумпи (2 единечни пумпи; само при примена на разводна цевка)

 • Работа како главна/резервна пумпа (автоматска замена на работната пумпа при грешка)
 • Работа како главна/резервна пумпа, замена на пумпа по 24 часа
 • Паралелна работа

Опсег на испорака

 • Пумпа
 • Упатство за вградување и работа

Опции

 • Варијанта ...-R1 без сензор за диференцијален притисок
 • Варијанта ...-L1 со работно коло од бронза (со доплата)
 • Варијанта ...-H1 со куќиште сфероидно леано железо (со доплата)
 • Варијанта ...-S1/-S2 со специјални прстенести заптивки (со доплата)

Опрема

 • Блок како база за монтажа на темели
 • IR-модул, IR-стик
 • IF-модул PLR за приклучување на PLR/интерфејс-конвертор
 • IF-модул LON за приклучување на мрежата LONWORKS
 • IF-модул BACnet
 • IF-модул Modbus
 • IF-модул CAN
 • Контролен систем VR-HVAC
 • Контролен систем CCe-HVAC
 • Контролен систем SCe-HVAC
 • Сензор за диференцијалниот притисок (DDG)

Општи напомени - ErP-насоки (еколошки дизајн)

The benchmark for most efficient water pumps is MEI ≥ 0.70The efficiency of a pump with a trimmed impeller is usually lower than that of a pump with the full impeller diameter. The trimming of the impeller will adapt the pump to a fixed duty point, leading to reduced energy consumption. The minimum efficiency index (MEI) is based on the full impeller diameter.The operation of this water pump with variable duty points may be more efficient and economic when controlled, for example, by the use of a variable speed drive that matches the pump duty to the system.Information on benchmark efficiency is available at www.europump.org/efficiencychartsПумпи со потребна моќност > 150 kW или проточно количество QBEP < 6 m3/h не спаѓаат под одредбата за еколошки дизајн за пумпи за вода. Оттаму не се издава вредност за MEI.

Вкупен дијаграм

Работни криви на пумпа

Производ

Дозволени медиуми (други медиуми на барање)

Вода за греење (според VDI 2035)

Мешавина на гликол и вода (при 20-40 вол.-% гликол и температура на медиумот ≤ 40 °C)

Ладење и ладна вода

Масло за пренос на топлина

Специјална изведба со доплата

Дозволени подрачја на примена

Стандардна изведба за работен притисок pmax

16 бара (до +120 °C) bar

Специјална изведба за работен притисок pmax

- бари

Температурно подрачје при макс. температура на околината +40 °C

-20...+140 °C (зависно од медиумот)

Макс. температура на околина:

+40 °C

Поставување во затворени објекти

Надворешно поставување

-

Приклучок за цевка

Номинални дијаметри на приклучок-DN

32 - 150

прирабник (според EN 1092-2)

PN 16 (PN25 на барање)

Материјали

Куќиште на пумпа

EN-GJL-250

фенер

EN-GJL-250

Работно коло

EN-GJL-200

Работно коло (специјална изведба)

G-CuSn10

Вратило на пумпа

1.4122

Лизгачка механичка заптивка

AQEGG

други механички заптивки

на барање

Електрично поврзување

приклучување на мрежа

3~380 V, 50/60 Hz

Опсег на број на вртежи

750-2900 1/min

Мотор/електроника

Технологија на моторот

асинхрон мотор

Интегрирана целосна заштита на моторот

Класа на заштита

IP 55

Класа на изолација

F

Емитирана интерференца

EN 61800-3

Отпорност на интерференца

EN 61800-3

Заштитна струјна склопка (FI)

Можности за монтажа

Монтажа на цевковод ((≤ 15 kW моќност на мотор)

Монтажа на конзола

Преземања

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Wilo-IL-E/DL-E/BL-E

Број на производ 2112769-72, 2122801
Издание 1512
Број на верзијата 01
Формат на страница A4
Број на страници 1

PDF (144 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-CronoBloc-BL-E

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај