Wilo-Drain MTC

Особености/предности на производот

 • робустна изведба од сиво леано железо
 • Надворешно поставен алат за сечење
 • Заптивање од страна на медиумот со механичка заптивка
 • Маслена затворачка комора
 • Воведување на кабел со должинска непропустливост на вода

Опис на серијата

Изведба

Отпадна вода- пумпа со потопен мотор со надворешен алат за сечење за континуирана работа за стационарно и преносливо водено поставување.

Употреба

Транспорт на

 • Отпадна вода со фекалии
 • Претходно прочистена отпадна вода без фекалии и долговлакнести состојки
 • Нечиста вода

Означување на типот

на пр.:Wilo-Drain MTC 32F55.13/66Ex
MTMacerator Technology
CИзведба во сиво леано железо
32Номинален дијаметар [mm]
ЃФорма на работното коло
55Макс. напор [m]
13Макс. волуменска струја [m3/h]
66Моќност P2 [kW] (=вредност/10 = 6,6 kW)
Експлозивни срединиATEX-одобрение
АСо пливачки прекинувач и приклучок со заштитен контакт

Технички податоци

 • Приклучување на мрежа: 1~230 V, 50 Hz (само MTC 40) и 3~400 V, 50 Hz
 • Потопен работен режим: S1
 • Работен режим непотопено: S2-15 мин или S3 30%
 • Вид заштита: IP 68
 • Класа на изолација: F
 • Температура на медиум: 3…40 °C (MTC 40: 3…35 °C)
 • Должина на кабел: 10 m

Опрема/функција

 • Алат за сечење со надворешно сечиво и влечен пресек
 • Нагледување на температурата на намотката со биметален сензор

Опис/конструкција

Потопна пумпа за отпадна вода со надворешен алат за сечење, како преплавлив блок-агрегат за стационарно и за преносливо водено поставување при континуирана работа.

Хидраулика

Испустот од притисочната страна е изведен како хоризонтално навојно/прирабничко поврзување или како прирабничко поврзување. Се применуваат отворени повеќеканални работни кола.

Мотор

Како мотори доаѓаат предвид мотори со ладење на горната површина во монофазна изведба (само MTC 40) и трифзна изведба за директен старт. Топлината на моторот се предава од куќиштето rдиректно на медиумот. Моторите можат да се применуваат потопени, при континуирана работа (S1), и извадени, при краткотрајна работа (S2), како и за наизменична работа (S3).

Понатаму, моторите се опремени со термичко надгледување на намотката. Термичкото надгледување на намотката ја штити намотката на моторот од прегревање. За таа цел стандардно се користат биметални сензори.

Во зависност од монтажната големина, моторот може дополнително да се опреми со надворешна електрода за надгледување на заптивната комора. Таа пријавува навлегување на вода во заптивната комора преку заптивката од страната на пумпата.

Приклучниот кабел има слободни краеви, стандардна должина од 10 m и залиен е должински отпорен на вода. Изведбата „А“ е изведена со пливачки прекинувач и приклучок со заштитен контакт.

Заптивање

Помеѓу моторот и хидрауликата се наоѓа заптивна комора. Таа е наполнета со медицинско бело масло и го штити моторот од навлегување на медиумот преку заптивката од страната на пумпата. Во зависност од типот на моторот, заптивањето од страна на пумпата и на моторот е различно:

 • MTC 32F33.17 и ...39.16: од страна на медиумот со лизгачка механичка заптивка, а од страната на моторот со две радијални прстенести заптивки на вратилото
 • MTC 32F22.17, ...26.17, ...49.17, и ...55.13: две лизгачки механички заптивки со независно дејство
 • MTC 40: со две лизгачки механички заптивки со независно дејство

Материјали

 • Куќиште на мотор: EN-GJL-200 или EN-GJL-250
 • Куќиште на хидраулика: EN-GJL-250
 • Ротор: EN-GJL-HB175, EN-GJS-500 или EN-GJL-250
 • Вратило: не‘рѓосувачки челик 1.0503, 1.7225 или 1.4021
 • Алат за сечење: не‘рѓосувачки челик 1.4112, абразит/1.4034 или X102CrMo17K4
 • Заптивање од страната на пумпата: SiC/SiC
 • Заптивање од страната на моторот:
  • MTC 40: Ал-оксид/СиЦ
  • MTC 32F16.17, MTC 32F22.17 и MTC 32F26.17: SiC/SiC
  • MTC 32F33.17 и MTC 32F39.16: NBR
  • MTC 32F49.17 и MTC 32F55.13: јаглен/керамика
 • Статичка заптивка: NBR

Опсег на испорака

 • Пумпа
 • 10 m приклучен кабел со слободен крај
 • A-изведба со вграден пливачки прекинувач и приклучок со заштитен контакт
 • Упатство за вградување и работа

Опрема

 • Уред за прикачување или ногалка
 • Синџири
 • Приклучни табли, релеи и утикачи
 • Комплети за прицврстување со котва за поврзување

Вкупен дијаграм

Вкупен дијаграм

Производ

Конструкција

Преплавлива

едноканално работно коло

-

Слободно проточно работно коло

-

Повеќеканално работно коло

Отворено повеќеканално работно коло

-

Алат за сечење

вртложен уред

-

Заптивна комора

да

Комора за протекување

-

Заптивање од страната на моторот, лизгачка механичка заптивка

Заптивање од страната на моторот, заптивен прстен на вратило

Заптивање од страна на медиум со лизгачка механичка заптивка

Монофазен мотор

Трифазен мотор

Вклучување директно

Вклучување ѕвезда-триаголник

FU-погон

-

Сув мотор

Мотор со маслено ладење

-

Сув мотор со затворено ладење

-

Примена

Водено поставување стационарно

Водено поставување, преносливо

Суво поставување стационарно

-

Поставување на суво, преносливо

-

Опрема/функција

Надгледување на заптивање на мотор

-

Надгледување на заптивна комора

-

Надгледување на комората за протекување

-

Надгледување на температура на мотор со биметал

Надгледување температура на мотор PTC

-

Заштита од експолозија

Пливачки прекинувач

изведба A

Кондензаторска кутија при 1~230V

Подготвена за вклучување

изведба A

Материјали

Куќиште на пумпа

сиво леано железо

Работно коло

сиво леано железо

Куќиште на мотор

сиво леано железо

Преземања

Certification Booklet Wilo-Drain MTC 32

Број на производ 6080666
Издание 1605
Број на верзијата 01
Формат на страница A4
Број на страници 11

PDF (445 kB)

Преземи

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-Drain MTC

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај