Wilo-EMU FA…SOLID

Опис на серијата

Особености/предности на производот

SOLID T работно коло

 • Патентирана хидраулика SOLID за намалување на појавата затнување специјално кај сирова отпадна вода
 • Високи хидрулички коефициенти на корисно дејство
 • Намалување на вибрациите благодарение на геометрија на работното со оптимизирано струење за сигурна работа и долги времиња на стоење
 • Изборно со енергетски ефикасна IE3 технологија на мотор
 • Ceram-облога и специјални материјали за заштита од абразија и корозија

SOLID G работно коло

 • Хидраулика SOLID за намалување на појавата затнување специјално кај сирова отпадна вода
 • Константно висока хидраулична ефикасност преку нагодувачки вшмукателни наставки
 • Безбедност на процесот благодарение на оптимизирана работна геометрија за безбеден транспорт на сирова отпадна вода со долговлакнести состојки
 • Изборно со енергетски ефикасна IE3 технологија на мотор

Транспорт на отпадна вода. Но, без затнувања.

Пумпите обично се затнуваат поради насобраните цврсти материи во отпадната вода.

Последицата на тоа се можни оперативни дефекти и притоа поголеми трошоци за сервисирање. По мерка

скроено решение за постројка од Wilo: потопната пумпа за отпадна вода Wilo-EMU FA.

Специјално опремена со технологијата на работно коло SOLID-G или SOLID-T со многу мала веројатност за затнување

за сирова отпадна вода, а притоа и за поголема ефикасност и поголема безбедност при работа.

Конструкција

Потопна пумпа за отпадна вода без и со активен систем за разладување за транспорт на сирова отпадна вода за континуирана работа во стационарно и преносливо водено поставување, како и за стационарно суво поставување.

Примена

Транспорт на

 • отпадна вода со фекалии и долговлакнести состојки
 • Отпадна вода со фекалии
 • Процесна вода

Опрема/функција

 • Потопени мотори како мотори со пасивно ладење или саморазладување со активни системи за ладење
 • Воведување на кабел со должинска непропустливост на вода
 • SOLID-хидраулика со затворено (T) или полуотворено (G) работно коло

Опсег на испорака

 • Потопна пумпа за отпадна вода
 • Должина на кабел и опрема по желба на клиентот
 • Прирачник за работа и одржување

Означување на типот

Пример:

Wilo-EMU FA 20.54T + FKT 27.1-4/28KEx-E3

Хидраулика:

FA 20.54T

FA

Потопна пумпа за отпадна вода

20

x10 = номинален дијаметар на притисочна наставка пр. DN200

54

Коефициент на моќноста

T

SOLID работно коло

T = Затворено работно коло SOLID

G = полуотворено SOLID-работно коло

Мотор:

FKT 27.1-4/28KEx-E3

FKT

Тип мотор:

T = мотор со пасивно ладење без систем за ладење

FK, FKT, HC = саморазладувачки мотор со активен систем за ладење

27

Монтажна големина

1

Број за диференцијација

4

Бр. на полови

28

x10 = должина на пакет во mm

K

Изведба на заптивањето:

H = заптивен прстен на вратило/механичка заптивка

G = две одделни механички заптивки

K = касета блок-заптивки со две лизгачки механички заптивки

Експлозивни средини

Дозволено за експлозивни подрачја

E3

Високопродуктивен мотор според.IE3 (со подршка на ISO 60034-30)

Технички податоци

 • Приклучување на мрежа: 3~400 V, 50 Hz
 • Потопен работен режим: S1
 • Работен режим непотопено: S1 (FK-, FKT-, HC-мотор) и/или S2 (T-мотор, зависно од перформансот)
 • Вид на заштита: IP68
 • Температура на медиум: 3…40 °C, повисоки температури на барање
 • Слободен премин (Т-работно коло): 78x105…150x150 mm
 • Слободен топчест премин (G-работно коло): 80 или 90 mm
 • Макс. длабочина на потопување: 20 m

Материјали

 • Делови на куќиштето: EN-GJL и/или EN-GJS
 • Работно коло: EN-GJL и/или EN-GJS
 • Статички заптивки: NBR
 • Заптивање од страната на пумпата: SiC/SiC
 • Заптивање од страната на моторот: NBR, јаглен/керамика или SiC/SiC
 • Вратило: не’рѓосувачки челик 1.4021, од големина 49: оплеменет челик 1.7225

Опис/конструкција

Потопна пумпа за отпадна вода како преплавлив блок-агрегат за стационарно и за преносливо водено и суво поставување. Транспортабилното поставување е можно зависно од типот.

Хидраулика

Спуштањето од притисочната страна е изведено со хоризонтални прирабнички врски. Можната сува материја изнесува максимално 8 %. Како работни кола се применуваат „SOLID“-работни кола за примена:

 • T-работно коло: затворено SOLID-работно коло за многу мирна работа или многу голема ефикасност. Хидрауликите се опремени со работен и проточен прстен. Дозволуваат замена и долгорочно придонесуваат кон рамномерна ефикасност на хидрауликата.
 • G-работно коло: полуотворено SOLID-работно коло што не подлежи на таложење и добар степен на ефикасност во однос на обичните работни кола со слободно струење. Прстенот меѓу вшмукателната наставка и работното коло може подоцна да се нагодат. Ова гарантира конзистентна ефикасност на хидрауликата.

Мотор

За погонот се применуваат потопени мотори со пасивно и активно ладење:

 • Т-мотори (мотори со ладење на горната површина) имаат пасивно ладење. Го предаваат вишокот топлина преку деловите од куќиштето директно во околниот медиум. Оттаму, овие мотори можат да се применуваат потопени при трајна работа (Ѕ1), како и непотопени при краткотрајна работа (Ѕ2).
 • FK-, FKT- и HC моторите се саморазладувачки и имаат активен систем на разладување. Вишокот топлина се спроведува преку разладно средство (бело масло или мешавина од вода и гликол) до интегриран топлински изменувач и така вишокот топлина се носи до медиум. Оттаму овие мотори се погодни за континуирана работа (S1) и во потопена и непотопена состојба.

За заштита на моторот од продирање на медиумот кај сите мотори е безбедена е заптивна комора. На неа може да и’ се пристапи и од надвор, а по избор може да се надгледува и со електрода за заптивна комора. Сите употребени медиуми за полнење се потенцијално биолошки разградливи и не ја загрозуваат животната средина.

Дополнително на тоа достапни се и високо ефикасни мотори со класа на ефикасност IE3 (со подршка на IEC 60034-30). Овие мотори се означени со “E3”.

Воведувањето на кабелот кај моторите е должински отпорно на вода, а должините на кабелот се конфигурираат индивидуално.

Заптивање

Во зависност од типот на моторот, заптивањето од страната на медиумот и на моторот е достапно во следните варијанти:

 • Варијанта H: од страна на медиумот со лизгачка механичка заптивка, а од страната на моторот со една радијална прстенеста заптивка
 • Варијанта G: две лизгачки механички заптивки со независно дејство
 • варијанта K: касета блок-заптивки со две лизгачки механички заптивки со независно дејство

Вкупен дијаграм

Wilo-EMU FA ... SOLID

Преземања

Wilo-EMU FA

Број на производ 6072704
Издание 1606
Број на верзијата 05
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 96

PDF (8 MB)

Преземи

Wilo-EMU FA

Број на производ 6074692
Издание 1606
Број на верзијата 04
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 56

PDF (5 MB)

Преземи

Wilo-EMU FA

Број на производ 6074691
Издание 1606
Број на верзијата 03
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 76

PDF (7 MB)

Преземи

Wilo-EMU FA

Број на производ 6074690
Издание 1606
Број на верзијата 04
Формат на страница A4
Број на страници 32

PDF (695 kB)

Преземи

Wilo Motor FKT 20.2, 27.1, 27.2:#EMU FA, Rexa SUPRA, Rexa SOLID

Број на производ 6086014
Издание 2019-10
Број на верзијата 01
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 64

PDF (4 MB)

Преземи

Wilo Motor T 12 ... 72 + EMU FA, Rexa SUPRA, Rexa SOLID

Број на производ 6067561
Издание 2019-01
Број на верзијата 04
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 68

PDF (5 MB)

Преземи

Wilo Motor HC 20.1 + EMU FA, Rexa SUPRA, Rexa SOLID

Број на производ 6073324
Издание 2019-01
Број на верзијата 02
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 56

PDF (3 MB)

Преземи

Wilo Motor FKT 50.1, 57, 63.1, 63.2 + EMU FA

Број на производ 6074701
Издание 2019-01
Број на верзијата 03
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 60

PDF (5 MB)

Преземи

Wilo Motor FK 17.1, FK 202, FK 34, FK 42 + EMU FA, Rexa SUPRA, Rexa SOLID

Број на производ 6074704
Издание 2019-01
Број на верзијата 04
Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 56

PDF (3 MB)

Преземи

PDF: Wilo-EMU FA…SOLID

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај