Wilo-EMU TR 212… – TR(E) 326…

Особености/предности на производот

 • Ефикасно искористување на струјата.
  Иновативната геометрија на пропелери, како и енергетски ефикасните IE3/IE4 мотори се грижат за најдобрата можна работа. Со тоа се редуцираат трошоците за струја како и работните трошоци.
 • Сигурна трајност.
  Пропелерот GFK/PA6 што не се троши има долг век и има самочистечки ефект.
 • Тивка работа благодарение на избалансирана работа на пропелер, дури и во подрачја на висок потисок и негативен прилив.

Опис на серијата

Изведба

Спора мешалка со потопен мотор, редуцирана преку двостепен планетарен пренос

Употреба

 • Енергетски оптимизирано мешање и циркулирање на активирана мил
 • Создавање проточна брзина во циркулационите канали

Означување на типот

на пр.:Wilo-EMU TRE 321.36-4/12
TRМешалка со потопен мотор
EВисокопродуктивен мотор според IE3/IE4 (со подршка на IEC 60034‑30)
3Број на крила
21x 100 = номинален пречник на пропелер во mm
36Број на вртежи на пропелер во 1/мин
4Бр. на полови
12x 10 = должина на статор во mm

Технички податоци

 • Приклучување на мрежа: 3~400 V, 50 Hz
 • Потопен работен режим: S1
 • Вид заштита: IP 68
 • макс. темепратура на медиум: 40 °C
 • Двостепен планетен погон со заменлив втор планетен степен
 • Лизгачка механичка заптивка со спарување SiC/SiC
 • Трајно подмачкани валчести лежишта
 • Макс. длабочина на потопување: 20 m

Опрема/функција

 • Слободно поставување во коритото со монтажа преку статив
 • Флексибилна инсталација
 • Двостепен планетен погон со заменливи два. Планетен степен

Материјали

 • Делови на куќиштето: EN-GJL-250
 • Пропелер: GfK винил естер; TRE 312: PA 6C
 • Глава на пропелерот: EN-GJS-400
 • Навојни врски: не’рѓосувачки челик 1.4571
 • Заптивен ракавец: Нерѓосувачки челик 1.4571
 • Вратило: Нерѓосувачки челик 1.4462

Опис/конструкција

Пропелер

Двокрилен или трикрилен пропелер во вид на сендвич, со пресек на пропелерот од 1200 mm до 2600 mm.

TRE 312: Трокрилен пропелер од полн материјал, со номинален пресек на пропелерот од 1200 mm.

Сите пропелери се изведени во конструкција без заплеткување со помош на наназад искривен водечки раб.

Мотор

Wilo потопен мотор од серијата T (мотор со ладење на горната површина) со стандарден приклучок за едноставно и ефикасно прилагодување на моќноста на моторот. Топлината на моторот преку куќиштето се пренесува директно на медиумот. Намотката е опремена со надгледување на температурата. Долгиот работен век на лежиштето на моторот се обезбедува преку големо димензионирано косо и зажлебено топчесто лежиште.

Агрегатите TRE се опремени со нов, високопродуктивен мотори TЕ коишто ја задоволуваат класификацијата IE3/IE4 (со поддршка на IEC 60034‑30).

Заптивање

Заптивањето се изведува преку систем од три комори (преткомора, погонска комора и заптивна комора). Притоа, преткомората и заптивната комора со голема зафатнина го преземаат протекувањето од лизгачката механичка заптивка. Преткомората може по желба да се опреми со надворешна електрода за заптивна комора. Заптивањето помеѓу медиумот и преткомората, како и помеѓу погонската и заптивната комора се изведува со лизгачка механичка заптивка која е отпорна на корозија и на абење, од чист силициум-карбид. Заптивањето помеѓу преткомората и погонската комора, како и помеѓу заптивната комора и моторот се изведува со радијални заптивни прстени. Заптивниот ракавец обезбедува лежење на лизгачката механичка заптивка со трајна заштита од корозија.

Запчест преносник

Двостепен планетен погон со заменливи преноси. Погонските лежишта се димензионирани, така што резултирачките повратни сили се апсорбираат, а не се предаваат на лежиштето на моторот.

Кабел

Кај доводниот вод за струја се работи за типот NSSHÖU за тешки механички барања. Доводниот вод за струја е воведен во куќиштето на моторот преку канал за кабел кој е отпорен на вода под притисок, со ослободување со повлекување и со заштита од превиткување. Одделните жили, како и обвивката на кабелот се дополнително залиени за заштита од течности.

Димензионирање

За да се обезбеди оптимален резултат при создавање на струењето, за секоја одделна примена мора да се направо посебно димензионирање. Инсталирајте ги агрегатите точно според наводитре од испорачанотто димензионирање.

Пуштање во работа

Потопен работен режим Ѕ1:

Агрегатот смее да се применува само потопен при континуирана работа. Строго е забрането вадењето на пропелерот или на моторот на суво. Кога нивото на водата варира, мора да дојде до автоматско исклучување штом се покриеноста со вода падне под минимум.

При инсталација на водовите за довод на струја мора да се внимава на тоа, струењето да не може да ги вовлече во пропелерот!

Опции

 • Специјални напони
 • Термисторски температурен сензор
 • Надворешна контрола на заптивна комора
 • Облога Ceram C0
 • Одобрение за експлозивни средини според ATEX или FM

Опрема

 • Статив за слободно поставување на агрегатите во коритото
 • Помошен уред за одведување
 • Специјални елементи за прицврстување, за поврзување на помошен уред за одведување за повеќе агрегати
 • Дополнително закотвување на сајлата
 • Комплети за прицврстување со сидро за поврзување

Опсег на испорака

 • Погон за мешање со потопен мотор со кабел по желба на клиентот
 • TR 212 и TRE 312: Пропелер целосно однапред монтиран
 • TR(E) 216, 221, 226-3, 316, 321 и 326-3: Перките на пропелерот се испорачуваат немонтирани, монтажата се изведува на лице место.
 • Опрема по желба на клиентот
 • Прирачник за работа и одржување

Производ

Конструкција

Пред-комора

Комора на трансмисија

Заптивна комора

да

со директен погон

-

FU-погон

едностепен планетен погон

-

Двостепен планетен погон

Заптивање од страната на моторот, лизгачка механичка заптивка

Заптивање од страната на моторот, заптивен прстен на вратило

Заптивање од страна на медиум со лизгачка механичка заптивка

Заптивање од страната на медиумот, заптивен прстен на вратило

-

Заштита од експолозија

º

Примена

Водено поставување, монтажа на под

-

Водено поставување, монтажа на ѕид

-

Водено поставување на уред за спуштање

-

Водено поставување, монтажа на статив

Материјали

Гусен пропелер

-

Челичен пропелер

-

PUR-пропелер

-

PUR/GFK-пропелер

-

GFK-пропелер

Опрема/функција

Надгледување на температура на мотор со биметал

Надгледување температура на мотор PTC

º

Надгледување на заптивање на мотор

Надгледување на заптивна комора

º

Перките се заменуваат одделно

• (нема кај TR 212)

Преземања

Certification Booklet Wilo-EMU AVMS(H)/ AVUS(H)

Број на производ 6078119
Издание 1509
Број на верзијата 02
Формат на страница A4
Број на страници 29

PDF (529 kB)

Преземи

Certification Booklet Wilo-EMU AVU

Број на производ 6078118
Издание 1509
Број на верзијата 02
Формат на страница A4
Број на страници 29

PDF (522 kB)

Преземи

Certification Booklet Wilo-EMU TR(E) / Wilo-Sevio MIX BG / Wilo-Sevio FLOW BG

Број на производ 6074694
Издание 1702
Број на верзијата 02
Формат на страница A4
Број на страници 32

PDF (1 MB)

Преземи

Certification Booklet Wilo-EMU HHV

Број на производ 6072705
Издание 1509
Број на верзијата 03
Формат на страница A4
Број на страници 32

PDF (606 kB)

Преземи

Drainage and Sewage

Формат на страница A4
Број на страници 24

PDF (8 MB)

Преземи

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Wilo-EMU TR 2xx / TR 3xx (Maxiprop/Megaprop)

Број на верзијата 3.0
Формат на страница A4
Број на страници 1

PDF (9 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-EMU TR 212… – TR(E) 326…

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај