Wilo-Helix EXCEL

Опис на серијата

Особености/предности на производот

 • Високо ефикасен EC-мотор од класа на енергетска ефикасност IE5 според IEC 60034-30-2
 • Вградена електронска регулација „High Efficiency Drive“
 • Едноставно ракување благодарение на докажаната технологија на зелено копче и на прегледниот дисплеј
 • Патронска прстенеста заптивка „X-Seal“ и спојка за проширување со лесна примена (над 5,5 kW) за брзо и едноставно одржување
 • Флексибилна интеграција во зградната автоматика
 • Дозвола за вода за пиење за пумпа со делови во допир со медиумот од нерѓосувачки челик (EPDM-изведба)

Конструкција

Високоефикасна, нормално вшмукувачка, високопритисна центрифугална пумпа, целосно од нерѓосувачки челик со EC-мотор од класа на енергетска ефикасност IE5 согласно IEC 60034-30-2, во вертикална изведба со интегриран High Efficiency Drive и Inline-приклучоци.

Примена

 • Водоснабдување и зголемување на притисокот
 • Индустриски циркулациони постројки
 • Процесна вода
 • Затворени ладни кружни текови
 • Постројки за перење
 • Наводнување

Опрема/функција

 • Ротори, статори и степенесто куќиште од материјал отпорен на корозија

Опсег на испорака

 • Високопритисни центрифугални пумпа Helix EXCEL
 • Упатство за вградување и работа
 • Helix EXCEL 2 – 16 (PN 16 изведба со овална прирабница): Контраприрабница од нерѓосувачки челик, со соодветни завртки, навртки и заптивки

Означување на типот

Пример:

Helix EXCEL 22 02/2 - 1/16/E/KS

Helix EXCEL

Вертикална, високопритисна центрифугална пумпа во линиска изведба (електронски регулирано)

22

Проток во m3/h

02

Број на работни кола

2

Количество на коригирани работни кола

1

Материјал на пумпата

1 = куќиште на пумпа 1.4301 (AISI 304)хидраулика 1.4307 (AISI 304L);Основна плоча EN-GJL-250, KTL-облога;[само Helix EXCEL 16.. и помало]

2 = куќиште на пумпа 1.4404 (AISI 316L)хидраулика 1.4404 (AISI 316L)Основна плоча EN-GJL-250, KTL-облога

3 = куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога) хидраулика 1.4307 (AISI 304L);[само Helix 22.. и поголеми]

16

Максимален работен притисок во бари

16 = 16 bar (прирабница PN 16)

25 = 25 bar (прирабница PN 25)

E

Начин на заптивање E = EPDMV = FKM

K

Патронска прстенеста заптивка

S

Заштитата на спојката лежи на една линија со вшмукателниот и потисниот приклучок на пумпата.

Технички податоци

 • Електрично поврзување:
  • 3~ 50 Hz: 400V +/-10%
  • 3~ 60 Hz: 380V +/-10%
  • 3~ 60 Hz: 480V +/-10%
 • Температурно подрачје:
  • Helix EXCEL 2 – 16 (EPDM): -30 °C до +120 °C
  • Helix EXCEL 2 – 16 за агресивни медиуми (FKM): -15 °C до +90 °C
  • Helix EXCEL 22 – 36 (EPDM): -20 °C до +120 °C
  • Helix EXCEL 22 – 36 за агресивни медиуми (FKM): -15 °C до +90 °C (-30 °C до +120 °C со EPDM заптивање на барање)
 • Макс. работен притисок: 16/25 бара
 • Вид на заштита: IP55
 • Макс. температура на околина: -15 °C до +50 °C (друго температурно подрачје барање)
 • Достапни изведби:
  • Helix EXCEL 2 – 16: PN 16 со овални прирабници, PN 25 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005
  • Helix EXCEL 22 – 36: PN 16 и PN 25 со лабави кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005

Материјали

Helix EXCEL 2, 4, 6, 10, 16:

Стандардна изведба

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Основна плоча и латерна од EN-GJL-250 (KTL-облога)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечко коло од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Куќишта за пумпи од не’рѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под заптивање на вратилото 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)

Helix EXCEL 22, 36, 52:

Стандардна изведба

 • Степенесто куќиште, работни кола, работно коло од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или од нерѓосувачки челик EN-GJL-250 со KTL-облога, лабава прирабница од нерѓосувачки челик EN-GJL-250 од KTL-облога за Helix V 22/EN-GJS 400 за Helix EXCEL V 36-52
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4057 (AISI 431)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Степенесто куќиште, работни кола, работно коло од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4409 (AISI 316L), лабава прирабница од нерѓосувачки челик EN-GJL-250 со KTL-облога за Helix EXCEL 22/EN-GJS-400 за Helix EXCEL 36-52.
 • Основна плоча од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под заптивање на вратилото 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)

Вкупен дијаграм

Helix EXCEL 208-5202

Карактеристики во согласност со ISO 9906: 2012 3B

Производ

PDF: Wilo-Helix EXCEL

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај