Wilo-Helix VE

Опис на серијата

Особености/предности на производот

 • Повеќестепена, високопродуктивна пумпа од нерѓосувачки челик со регулирање на бројот на вртежи, со 2D/3D-хидраулика и норм-мотор
 • Оптимизирана конструкција за лесно ракување, транспортирање и инсталација со рачки за носење, со латерни како опрема и вртливи лабави прирабници
 • Екран со лесна примена, технологија на зелено копче и мени со целосен текст
 • IF-модул за приклучување за брза комуникација со GLT
 • Брзо одржување благодарение на иновативната патронска прстенеста заптивка и разделникот
 • Доволни животни циклуси со помош на Helix-изведба

Конструкција

Нормално вшмукувачки, високопродуктивни повеќестепени високопритисни центрифугални пумпи со електронска регулација, во вертикална изведба, со Inline-приклучоци

Примена

 • Водоснабдување и зголемување на притисокот
 • Индустриски циркулациони постројки
 • Процесна вода
 • Затворени ладни кружни текови
 • Постројки за гасење пожар
 • Постројки за перење
 • Наводнување

Опрема/функција

 • Ротори, статори и степенесто куќиште од материјал отпорен на корозија

Опсег на испорака

 • Високопритисни центрифугални пумпа Helix VE
 • Упатство за вградување и работа
 • Helix VE 2 – 16 (PN 16 изведба со овална прирабница): Контраприрабница од нерѓосувачки челик, со соодветни завртки, навртки и заптивки

Означување на типот

Пример:

Helix VE 2202/2-1/16/E/KS

Helix VE

Вертикална повеќестепена високопритисна ротациона пумпа во Inline-изведба (со електронска регулација)

22

Проток во m3/h

02

Број на работни кола

2

Број на исклучени работни кола (изборно)

1

Материјал на пумпата

1 = куќиште на пумпа 1.4301 (AISI 304)хидраулика 1.4307 (AISI 304L)

2 = куќиште на пумпа 1.4409 (AISI 316L)хидраулика 1.4404 (AISI 316L)

3 = куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)хидраулика 1.4307 (AISI 304L)

4 = моноблок куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)хидраулика 1.4307 (AISI 304L)[само Helix V 22.. и поголеми]

16

Максимален работен притисок во бари

16 = 16 бара (прирабница PN 16)

25 = 25 бара (прирабница PN 25)

К

Начин на заптивање E = EPDMV = FKM

K

Патронска прстенеста заптивка

S

Заштитата на спојката лежи на една линија со вшмукателниот и потисниот приклучок на пумпата

M13

Само кај 1~ (монофазна струја)Однапред нагоден работен режим при испоракаM13 = режим 1 или 3 (рачно или далечинско управување)M2 = режим 2 (работа за регулација на притисок)

Технички податоци

 • Електрично поврзување:
  • 3~ 50 Hz : 400V +/-10%
  • 3~ 60 Hz : 380V +/-10%
  • 3~ 60 Hz : 480V +/-10%
 • Температурно подрачје:
  • Helix VE 2 – 16 (EPDM): -30 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix VE 2 – 16 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C
  • Helix VE22 – 52 (EPDM): -20 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix VE22 – 52 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C (-30 до 120 °C со EPDM-заптивање на барање)
 • Макс. работен притисок: 16/25 бара
 • Вид на заштита: IP 55
 • Макс. температура на околина: +40°C (проширени температурни подрачја на барање)
 • Достапни изведби:
  • Helix VE 2 – 16: PN 16 со овални прирабници, PN 25 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005 (Victaulic спојка на барање)
  • Helix VE 22 – 52: PN 16 и PN 25 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005

Материјали

Helix VE 2, 4, 6, 10, 16:

Стандардна изведба

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Основна плоча и латерна од EN-GJL-250 (KTL-облога)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Ротори, степенесто куќиште и статори од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)

Helix VE 22, 36, 52:

Стандардна изведба

 • Степенесто куќиште, работни кола, погонски кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога, лабава прирабница од EN-GJS 400 за Helix VЕ 36-52.
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4057 (AISI 431)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Степенесто куќиште и работни кола од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)
 • Куќиште на пумпа: сите составни елементи што се во допир со медиумот се од нерѓосувачки леан челик 1.4409 (316L); лабава прирабница од сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога за Helix VE 22/EN-GJS 400 за Helix VE 36-52.
 • Основна плоча од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Притисочна обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)

Вкупен дијаграм

Helix VE

Карактеристики во согласност со ISO 9906: 2012 3B

Производ

PDF: Wilo-Helix VE

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај