Wilo-Helix VE

Особености/предности на производот

 • Повеќестепена, високопродуктивна пумпа од нерѓосувачки челик со регулирање на бројот на вртежи, со 2D/3D-хидраулика и норм-мотор
 • Оптимизирана конструкција за лесно ракување, транспортирање и инсталација со рачки за носење, со латерни како опрема и вртливи лабави прирабници
 • Екран со лесна примена, технологија на зелено копче и мени со целосен текст
 • IF-модул за приклучување за брза комуникација со GLT
 • Брзо одржување благодарение на иновативната патронска прстенеста заптивка и разделникот
 • Доволни животни циклуси со помош на Helix-изведба

Опис на серијата

Изведба

Нормално вшмукувачки, високопродуктивни повеќестепени високопритисни центрифугални пумпи со електронска регулација, во вертикална изведба, со Inline‐приклучоци

Употреба

 • Водоснабдување и зголемување на притисокот
 • Индустриски циркулациони постројки
 • Процесна вода
 • Затворени ладни кружни текови
 • Постројки за гасење пожар
 • Постројки за перење
 • Наводнување

Означување на типот

Пример:Helix VE 2202/2-1/16/E/KS
Helix VEВертикална повеќестепена високопритисна ротациона пумпа во Inline-изведба (со електронска регулација)
22Проток во m3/h
02Број на работни кола
2Број на исклучени работни кола (изборно)
1Материјал на пумпата
 1 = куќиште на пумпа 1.4301 (AISI 304)
хидраулика 1.4307 (AISI 304L)
 2 = куќиште на пумпа 1.4409 (AISI 316L)
хидраулика 1.4404 (AISI 316L)
 3 = куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)
хидраулика 1.4307 (AISI 304L)
 4 = моноблок куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)
хидраулика 1.4307 (AISI 304L)
[само Helix V 22.. и поголеми]
16Максимален работен притисок во бари
 16 = 16 бара (прирабница PN 16)
 25 = 25 бара (прирабница PN 25)
КНачин на заптивање
E = EPDM
V = FKM
KПатронска прстенеста заптивка
SЗаштитата на спојката лежи на една линија со вшмукателниот и потисниот приклучок на пумпата
M13Само кај 1~ (монофазна струја)
Однапред нагоден работен режим при испорака
M13 = режим 1 или 3 (рачно или далечинско управување)
M2 = режим 2 (работа за регулација на притисок)

Технички податоци

 • Минимален индекс на ефикасност (MEI) ≥ 0.7
 • Електрично поврзување:
  • 3~ 50 Hz : 400V +/-10%
  • 3~ 60 Hz : 380V +/-10%
  • 3~ 60 Hz : 480V +/-10%
 • Температурно подрачје:
  • Helix VE 2 – 16 (EPDM): -30 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix VE 2 – 16 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C
  • Helix VE22 – 52 (EPDM): -20 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix VE22 – 52 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C (-30 до 120 °C со EPDM-заптивање на барање)
 • Макс. работен притисок: 16/25 бара
 • Вид на заштита: IP 55
 • Макс. температура на околина: +40°C (проширени температурни подрачја на барање)
 • Достапни изведби:
  • Helix VE 2 – 16: PN 16 со овални прирабници, PN 25 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005 (Victaulic спојка на барање)
  • Helix VE 22 – 52: PN 16 и PN 25 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005

Опрема/функција

 • Ротори, статори и степенесто куќиште од материјал отпорен на корозија

Материјали

Helix VE 2, 4, 6, 10, 16:

Стандардна изведба

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Основна плоча и латерна од EN-GJL-250 (KTL-облога)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Ротори, степенесто куќиште и статори од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)

Helix VE 22, 36, 52:

Стандардна изведба

 • Степенесто куќиште, работни кола, погонски кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога, лабава прирабница од EN-GJS 400 за Helix VЕ 36-52.
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4057 (AISI 431)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Степенесто куќиште и работни кола од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)
 • Куќиште на пумпа: сите составни елементи што се во допир со медиумот се од нерѓосувачки леан челик 1.4409 (316L); лабава прирабница од сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога за Helix VE 22/EN-GJS 400 за Helix VE 36-52.
 • Основна плоча од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Притисочна обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (316L)

Опсег на испорака

 • Повеќестепена високопритисочна центрифугална пумпа Helix VE
 • Упатство за вградување и работа
 • Helix VE 2 – 16 (Изведба PN16 со овални прирабници): Контраприрабница од сиво леано железо и соодветни завртки, навртки и заптивки

Општи напомени - ErP-насоки (еколошки дизајн)

The benchmark for most efficient water pumps is MEI ≥ 0.70The efficiency of a pump with a trimmed impeller is usually lower than that of a pump with the full impeller diameter. The trimming of the impeller will adapt the pump to a fixed duty point, leading to reduced energy consumption. The minimum efficiency index (MEI) is based on the full impeller diameter.The operation of this water pump with variable duty points may be more efficient and economic when controlled, for example, by the use of a variable speed drive that matches the pump duty to the system.Information on benchmark efficiency is available at www.europump.org/efficiencychartsПумпи со потребна моќност > 150 kW или проточно количество QBEP < 6 m3/h не спаѓаат под одредбата за еколошки дизајн за пумпи за вода. Оттаму не се издава вредност за MEI.

Вкупен дијаграм

Работни криви на пумпа Минимален индекс на ефикасност (MEI): ≥0,7

Карактеристики во согласност со ISO 9906: 2012 3B

Преземања

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Wilo-Helix VE 2-4-6-10-6

Број на производ 4151993
Издание 1601
Број на верзијата 04
Формат на страница A4
Број на страници 1

PDF (168 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-Helix VE

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај