Wilo-Helix V

Опис на серијата

Особености/предности на производот

 • Со ефикасно оптимизирана, ласерски заварена и 2D-/3D-хидраулика (со проток и оптимизација за испуштање гасови)
 • Работни кола, водечки кола и степенесто куќиште отпорни на корозија
 • Куќиште на пумпа со оптимизиран проток и NPSH
 • Конструкција со робусна заштита на спојка лесно се одржува
 • Дозвола за вода за пиење за пумпа со делови во допир со медиумот од нерѓосувачки челик (EPDM-изведба)

Конструкција

Нормално вшмукувачка, високо ефикасна повеќестепена високопритисна центрифугална пумпа во вертикална изведба, со Inline-приклучоци

Примена

 • Водоснабдување и зголемување на притисокот
 • Индустриски циркулациони постројки
 • Процесна вода
 • Затворени ладни кружни текови
 • Постројки за гасење пожар
 • Постројки за перење
 • Наводнување

Опрема/функција

 • Работни кола, водечки кола и степенесто куќиште отпорни на корозија

Опсег на испорака

 • Високопритисни центрифугални пумпа Helix V
 • Упатство за вградување и работа
 • Helix V 2 – 16 (PN 16 изведба со овални прирабници): Контраприрабница од нерѓосувачки челик, со соодветни завртки, навртки и заптивки

Означување на типот

Пример:

Helix V 2202/2-1/16/E/X/KS/../400-50

Helix V

Вертикална повеќестепена високопритисна центрифугална пумпа во Inline-изведба

22

Проток во m3/h

02

Број на работни кола

2

Број на исклучени работни кола (по избор)

1

Материјал на пумпата

1 = куќиште на пумпа 1.4301 (AISI 304)хидраулика 1.4307 (AISI 304L)

2 = куќиште на пумпа 1.4409 (AISI 316L)хидраулика 1.4404 (AISI 316L)

3 = куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)хидраулика 1.4307 (AISI 304L)

4 = Моноблок куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)хидраулика 1.4307 (AISI 304L)[само Helix V 22.. и поголеми]

16

Максимален работен притисок во бари

16 = 16 бара (прирабница PN 16)

25 = 25 бара (прирабница PN 25)

30 = 30 бара (прирабница PN 40)

К

Начин на заптивање E = EPDMV = FKM

X

Специјална изведба „X-Care”

K

Механичка заптивка во патронска изведба

S

Заштитата на спојката лежи на една линија со вшмукателниот и потисниот приклучок на пумпата.

..

изборно

400

Напон на приклучување во V

50

Фреквенција во Hz

Технички податоци

 • Електрично поврзување: 3~400 V (±10 %), 50 Hz
  • ≤ 4 kW 230 V/ 400 V; Δ/Y
  • > 4 kW 400 V/ 690 V; Δ/Y
 • Температурно подрачје:
  • Helix V 2 – 16 (EPDM): -30 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix V 2 – 16 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C
  • Helix V22 – 52 (EPDM): -20 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix V22 – 52 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C
 • Макс. работен притисок: 16/25/30 бара
 • Вид на заштита: IP 55
 • Макс. температура на околина: +40°C (проширени температурни подрачја на барање)
 • Достапни изведби:
  • Helix V 2 – 16: PN 16 со овални прирабници, PN 25/PN 40 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005 (Victaulic спојка на барање)
  • Helix V 22 – 52: PN 16 / PN 25 / PN 40 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005

Материјали

Helix V 2, 4, 6, 10, 16:

Стандардна изведба

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Основна плоча и латерна од EN-GJL-250 (KTL-облога)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)

Helix V 22, 36, 52:

Стандардна изведба

 • Степенесто куќиште, работни кола, погонски кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4308 (AISI 304) или KTL-облога од сиво леано железо EN-GJL 250; лабава прирабница од сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога за Helix V 22/EN-GJS 400 за Helix V 36-52.
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4057 (AISI 431)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Степенесто куќиште, работни кола, погонски кола од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Куќиште на пумпа: сите составни елементи што се во допир со медиумот се од нерѓосувачки леан челик 1.4409 (AISI 316L); лабава прирабница од сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога за Helix V 22/EN-GJS 400 за Helix V 36-52.
 • Основна плоча од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Притисочна обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)

Опис/конструкција

 • Пумпите можат на барање да се прилагодат на одредени услови (на пр. заштита на мотор, ATEX, проширено температурно подрачје).
 • Серијата Helix е достапна и со вграден фреквентен конвертор

Вкупен дијаграм

Helix V

Карактеристики во согласност со ISO 9906: 2012 3B

Преземања

Wilo-Helix VX Care

Број на производ 4157926
Издание 1502
Број на верзијата 04
Формат на страница A4
Број на страници 60

PDF (5 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-Helix V

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај