Wilo-Helix V

Особености/предности на производот

 • Со ефикасно оптимизирана, ласерски заварена и 2D-/3D-хидраулика (со проток и оптимизација за испуштање гасови)
 • Работни кола, водечки кола и степенесто куќиште отпорни на корозија
 • Куќиште на пумпа со оптимизиран проток и NPSH
 • Конструкција со робусна заштита на спојка лесно се одржува
 • Дозвола за вода за пиење за пумпа со делови во допир со медиумот од нерѓосувачки челик (EPDM-изведба)

Опис на серијата

Изведба

Нормално вшмукувачка, високо ефикасна повеќестепена високопритисна центрифугална пумпа во вертикална изведба, со Inline‐приклучоци

Употреба

 • Водоснабдување и зголемување на притисокот
 • Индустриски циркулациони постројки
 • Процесна вода
 • Затворени ладни кружни текови
 • Постројки за гасење пожар
 • Постројки за перење
 • Наводнување

Означување на типот

Пример:Helix V 2202/2-1/16/E/X/KS/../400-50
Helix VВертикална повеќестепена високопритисна центрифугална пумпа во Inline-изведба
22Проток во m3/h
02Број на работни кола
2Број на исклучени работни кола (по избор)
1Материјал на пумпата
 1 = куќиште на пумпа 1.4301 (AISI 304)
хидраулика 1.4307 (AISI 304L)
 2 = куќиште на пумпа 1.4409 (AISI 316L)
хидраулика 1.4404 (AISI 316L)
 3 = куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)
хидраулика 1.4307 (AISI 304L)
 4 = Моноблок куќиште на пумпа EN-GJL-250 (KTL-облога)
хидраулика 1.4307 (AISI 304L)
[само Helix V 22.. и поголеми]
16Максимален работен притисок во бари
 16 = 16 бара (прирабница PN 16)
 25 = 25 бара (прирабница PN 25)
 30 = 30 бара (прирабница PN 40)
КНачин на заптивање
E = EPDM
V = FKM
XСпецијална изведба „X-Care”
KМеханичка заптивка во патронска изведба
SЗаштитата на спојката лежи на една линија со вшмукателниот и потисниот приклучок на пумпата.
..изборно
400Напон на приклучување во V
50Фреквенција во Hz

Технички податоци

 • Минимален индекс на ефикасност (MEI) ≥ 0.5
 • Електрично поврзување: 3~400 V (±10 %), 50 Hz
  • ≤ 4 kW 230 V/ 400 V; Δ/Y
  • > 4 kW 400 V/ 690 V; Δ/Y
 • Температурно подрачје:
  • Helix V 2 – 16 (EPDM): -30 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix V 2 – 16 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C
  • Helix V22 – 52 (EPDM): -20 до 120 °C (130 °C на барање)
  • Helix V22 – 52 за агресивни медиуми (FKM): -15 до 90 °C
 • Макс. работен притисок: 16/25/30 бара
 • Вид на заштита: IP 55
 • Макс. температура на околина: +40°C (проширени температурни подрачја на барање)
 • Достапни изведби:
  • Helix V 2 – 16: PN 16 со овални прирабници, PN 25/PN 40 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005 (Victaulic спојка на барање)
  • Helix V 22 – 52: PN 16 / PN 25 / PN 40 со кружни прирабници во согласност со ISO 2531 и ISO 7005

Опрема/функција

 • Работни кола, водечки кола и степенесто куќиште отпорни на корозија

Опис/конструкција

 • Пумпите можат на барање да се прилагодат на одредени услови (на пр. заштита на мотор, ATEX, проширено температурно подрачје).
 • Серијата Helix е достапна и со вграден фреквентен конвертор

Материјали

Helix V 2, 4, 6, 10, 16:

Стандардна изведба

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Основна плоча и латерна од EN-GJL-250 (KTL-облога)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Работни кола, степенесто куќиште и водечки кола од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Куќишта за пумпи од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)

Helix V 22, 36, 52:

Стандардна изведба

 • Степенесто куќиште, работни кола, погонски кола од нерѓосувачки челик 1.4307 (AISI 304L)
 • Куќиште на пумпа од нерѓосувачки челик 1.4308 (AISI 304) или KTL-облога од сиво леано железо EN-GJL 250; лабава прирабница од сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога за Helix V 22/EN-GJS 400 за Helix V 36-52.
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4057 (AISI 431)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од EPDM (FKM-заптивка на барање)
 • Цевкина обвивка од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)

За агресивни медиуми

 • Степенесто куќиште, работни кола, погонски кола од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)
 • Куќиште на пумпа: сите составни елементи што се во допир со медиумот се од нерѓосувачки леан челик 1.4409 (AISI 316L); лабава прирабница од сиво леано железо EN-GJL 250 со KTL-облога за Helix V 22/EN-GJS 400 за Helix V 36-52.
 • Основна плоча од нерѓосувачки челик 1.4301 (AISI 304)
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L) или 1.4462 (AISI 318LN) (во зависност од изведбата)
 • Муф под лизгачка механичка заптивка 1.4404 (AISI 316L)
 • O-прстен од FKM (EPDM-заптивка на барање)
 • Притисочна обвивка од нерѓосувачки челик 1.4404 (AISI 316L)

Опсег на испорака

 • Повеќестепена високопритисна центрифугална пумпа Helix V
 • Упатство за вградување и работа
 • Helix V 2 – 16 (изведба PN16 со овални прирабници): Контраприрабница од сиво леано железо и соодветни завртки, навртки и заптивки

Општи напомени - ErP-насоки (еколошки дизајн)

The benchmark for most efficient water pumps is MEI ≥ 0.70The efficiency of a pump with a trimmed impeller is usually lower than that of a pump with the full impeller diameter. The trimming of the impeller will adapt the pump to a fixed duty point, leading to reduced energy consumption. The minimum efficiency index (MEI) is based on the full impeller diameter.The operation of this water pump with variable duty points may be more efficient and economic when controlled, for example, by the use of a variable speed drive that matches the pump duty to the system.Information on benchmark efficiency is available at www.europump.org/efficiencychartsПумпи со потребна моќност > 150 kW или проточно количество QBEP < 6 m3/h не спаѓаат под одредбата за еколошки дизајн за пумпи за вода. Оттаму не се издава вредност за MEI.

Вкупен дијаграм

Работни криви на пумпа Минимален индекс на ефикасност (MEI): ≥0,7

Карактеристики во согласност со ISO 9906: 2012 3B

Работни криви на пумпа Минимален индекс на ефикасност (MEI): ≥0,7

Карактеристики во согласност со ISO 9906: 2012 3B

Преземања

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Wilo-Helix VX Care

Број на производ 4157926
Издание 1502
Број на верзијата 04
Формат на страница A4
Број на страници 60

PDF (5 MB)

Преземи

Wilo-Helix V/ FIRST V 22-36-52

Број на производ 4120943
Издание 1603
Број на верзијата 09
Формат на страница A4
Број на страници 1

PDF (116 MB)

Преземи

Wilo-Helix V/ FIRST V 2-4-6-10-16

Број на производ 4143727
Издание 1607
Број на верзијата 08
Формат на страница A4
Број на страници 17

PDF (118 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-Helix V

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај