Wilo-RainSystem AF Comfort

Особености/предности на производот

 • Компактна постројка за користење на дождовница, подготвена за вклучување според DIN 1989 и EN 1717
 • Проверена според директивара за прехранбени производи RAL GZ 994
 • Тивка поради повеќестепената центрифугална пумпа и целосната капсулизација на постројката
 • Автоматска функција за поддршка за евакуација на воздухот од вшмукателниот вод
 • Висока економичност поради надополнување на резервите со вода за пиење соред потребата

Опис на серијата

Изведба

Постројка за користење на дождовница, подготвена за вклучување

Употреба

Користење на дождовница за штедење на водата за пиење поврзано со цистерни или резервоари

Означување на типот

Пример

Wilo-AF Comfort MC 304 EM

AF

Автоматска постројка за користење на дождовница и вода за пиење (Aqua Feed)

MC

Самовшмукувачка, хоризонтална, повеќестепена центрифугална пумпа од серијата MultiCargo MC

3

Проток (m3/h) при оптимална ефикасност

04

Број на степени

EM

Мотор на монофазна наизменична струја 1~230 V, 50 Hz

Технички податоци

 • Приклучување на мрежа 1~230 V, 50 Hz
 • Висина на вшмукување макс. 8 m
 • Работен притисок макс. 8 бара
 • Вид на заштита IP 42
 • Приклучоци:
  • Притисочна линија / притисочна страна црево Rp 1
  • Вшмукателна страна R 1/ G 1
  • Дополнително напојување со вода за пиење R 3/4
  • Преливен приклучок DN 70

Опрема/функција

 • Модул во компактна изведба, подготвен за приклучување
 • Комплетно електрично и хидраулично поврзан и монтиран на основна рамка заштитена од корозија.
 • Се состои од
  • самовшмукувачка, нерѓосувачка, тивка центрифугална пумпа MultiCargo MC
  • цевковод од потисната страна R 1
  • резервоар за дополнување на вода за пиење (11 l) со пливачкивентил
  • покривна хауба од EPP
  • 3,0 m приклучен кабел и мрежен утикач
  • централна приклучна табла Rain Control Economy RCE со електроника за управување вкл. магнетен вентил како и притисочен трансмитер, 4-20 mA и сензор за нивото со 20 m кабел за надгледување на нивото
  • стандардна изведба со сигнализација за преливање, т.е. предупредување за повратен притисок
  • ракување преку мени и приказ преку LCD
  • известувања за работа и грешка
  • Автоматска промена на водата во резервоар за дополнително полнење
  • автоматска заштита на магнетниот вентил од бигор
  • перманентен приказ за нивото во цистерните, притисокот во постројката и на работната состојба преку LCD

Опис/конструкција

 • еднопумпна постројка за водоснабдување, подготвена за вклучување, како компакен модул за едносемејни куќи
 • автоматско снабдување со дождовница од подземен резервоар или од цистерна
 • Резервоарот за дополнување од 11 литри нуди оптимално дополнување на вода за пиење во корисничката мрежа кога цистернаата не е наполнета
 • Постројката ги исполнува критериумите на DIN 1989 како и EN 1717
 • Автоматско префрлување на дополнување на водата за пиење, временски зависна замена на водата во резервоарот за дополнување, интегрирана автоматика за исклучување при сув од.
 • Управување со постројка AF Comfort: електронски контролен уред RainControl Economy RCE со дополнителни функција како:
  • заштита од таложење бигор преку автоматско активирање на магнетниот вентил
  • варијабилен притисок за исклучување
  • Пуштање во работа со фабрички нагодени основни параметри (plug & pump)
  • постојано регистрирање на работните подтоци
  • функција на штедењеенергија
  • протокол на работна состојба
  • ракување и параметрирање со помош на функциски тастери, управувани со мени.
 • Покривна хауба

Материјали

 • Куќиште на пумпата нерѓосувачки челик 1.4301
 • Работно коло Noryl
 • Вратило од нерѓосувачки челик 1.4028
 • Механичка заптивка керамика/јаглен
 • Степенести стеги Noryl

Опсег на испорака

 • Робустна, еднопумпна постројка за искористување дождовница, подготвена за приклучување, со приклучен кабел 3,0 m и мрежен утикач, централна приклучна табла RainControl‐Economy со управувачка електроника , сензор за ниво со 20 m кабел, мерно подрачје 0‐-5 m
 • Со вклучена покривна хауба и комплет за приклучување за преливот и за повторното напојување од EPP што може да се рециклира

Опции

 • сигнализација за прелевање

Вкупен дијаграм

Работни криви на пумпа RainSystem AF Comfort

Производ

Конструкција

компактна постројка за користење на дождовница

Резервоар за повторно напојување V

11 l

Отпорна на корозија

Заштита од недостаток на вода

да

UV-стабилизиран системски резервоар

Мембрански притисочен сад

-

приклучок за предупредување за повратен притисок

конструкција од челична цевки, отпорна на корозија

-

куглеста славина на вшмукателната и на потисната страна

-

собирен цевковод од потисната страна

-

Манометар

-

Хидраулика

самовшмукувачка

нормално вшмукувачка

-

повеќестепена центрифугална пупма

Директно прирабнички монтиран мотор

Податоци за мотор

Приклучување на мрежа

1~230 V, 50 Hz

Опрема/функција

Електронско управување RainControl Professional

-

Електронско управување со постројката RainControl Hybrid

-

Ракување преку мени и приказ преку LCD

известувања за работа и грешка

Wilo-Fluidcontrol (за автоматското работење)

-

Циклична замена на пумпите и функција за пробно работење

-

Автоматско префрлување при грешка и приклучување при врвно оптоварување

-

Автоматска промена на водата во резервоар за дополнително полнење

автоматска заштита на магнетниот вентил од бигор

Перманентен приказ за нивото во цистерните, притисокот во постројката и на работната состојба преку LCD

Опрема

Бројач на работните часови

-

Поединечна сигнализација за работа и за грешка

-

сигнализација за повратен притисок

опционално

модули за проширување

-

EPP-хауба

сигнализација за прелевање

опционално

Производ

Дозволени медиуми (други медиуми на барање)

Чиста вода без талог

Дождовница

Моќност

Qmax

5 m3/h

Hmax

52 m

Висина на вшмукување макс. H

8 m

Номинална моќност на мотор P2

550 W

Притисок за вклучување

1,2 бара

Притисок за исклучување

4,0 бара

Температура на медиум T

+5...+35 °C

Температура на околина макс. T

40 °C

Приклучување на мрежа

1~230 V, 50 Hz

Резервоар за повторно напојување V

11 l

Бруто тежина m

25.5 kg

Мотор/електроника

Класа на заштита

IP 54

Класа на изолација

F

Приклучоци

Притисочна линија/потисна страна

Rp 1

Номинален дијаметар на приклучоци за црево на вшмукателна страна Rp

1

Приливен приклучок

R ¾

Преливен приклучок [DN]

70

Материјали

Куќиште на пумпа

1.4301

Работно коло

Noryl

Вратило на пумпа

1.4057 [AISI431]

Лизгачка механичка заптивка

керамика/јаглен

Степенести комори

Noryl

Преземања

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Wilo-RainSystem AF Comfort

Број на производ 2531199
Издание 0903
Број на верзијата 01
Формат на страница A4
Број на страници 84

PDF (3 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-RainSystem AF Comfort

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај