Wilo-Stratos-ZD

Особености/предности на производот

 • Енергетска штедливост преку повисока системска ефикасност со Q-Limit функција (ограничување на протокот)
 • Оптимизиран екран за подобро отчитување и ракување
 • Инсталација што штеди на простор како резултат на компактна изведба и независен LC екран
 • Модуларен концепт за поврзување на сите вообичаени собирачки системи (на пример, Modbus, BACnet, CAN, LON, PLR)
 • Управување со двојни пумпи преку надоградиви IF-модули
 • Докажан квалитет и сигурност

Опис на серијата

Изведба

Двојна циркулациона пумпа со прирабничка врска, со воден ротор, EC-мотор и автоматско прилагодување на моќноста

Употреба

Циркулациони системи за вода за пиење во сите изведби, топловодно греење на сите системи, постројки за климатизација, затворени кружни системи за ладење, индустриски циркулациони постројки

Означување на типот

Пример:Wilo-Stratos-ZD 40/1-8
StratosВисокопродуктивна пумпа (прирабничка пумпа), електронски регулирана
ZDДвојна пумпа за циркулација на вода за пиење
40/Приклучна номинална ширина
1-8Номинално подрачје на напор [m]

Технички податоци

 • Индекс на енергетска ефикасност (EEI) ≤ 0.27
 • Дозволено температурно подрачје
  • Вода за пиење до 3,57 mmol/l (20 °dH), 0 °C до +80 °C
  • Вода за греење ‐-10 °C до +110 °C
 • Приклучување на мрежа: 1~230 V, 50/60 Hz, 3~230 V, 50/60 Hz
 • Вид на заштита IP X4D
 • Прирабнички прклучок DN 32 до DN 40
 • Макс. работен притисок стандардна изведба: 6/10 бара (специјална изведба: 16 бара)

Опрема/функција

Работни режими

 • Далечинска регулација на брзината (n = константно)
 • Δp-c за константен диференцијален притисок
 • Δp-v за варијабилен диференцијален притисок
 • Δp-T за диференцијален притисок воден преку температурата (се програмира преку IR-модул, IR-стик, IR-монитор, Modbus, BACnet, LON или CAN)
 • Q-Limit за ограничување на максималниот проток (нагодување само преку IR-стик)

Рачни функции

 • Поставување на работен режим
 • Нагодување на баран диференцијален притисок
 • Нагодување на автоматски редуцирано работење
 • Нагодување на пумпа ON/OFF
 • Нагодување на број на вртежи (рачно управување)

Автоматски функции

 • Континуирано прилагодување на моќноста зависно од работниот режим
 • Автоматско намалување на интензитетот
 • Функција на деблокирање
 • Меко стартување
 • Целосна заштита на моторот со интегрирана електроника за активирање

Надворешни управувачки функции

 • Управувачки влез „Приоритетно Искл“ (можно со IF-модули Stratos)
 • Управувачки влез „Приоритетно Мин“ (можно со IF-модули Stratos)
 • Управувачки влез „Analog In 0 - 10 V“ (далечинско поместување на бројот на вртежи) (можно со IF-модули Stratos)
 • Управувачки влез „Analog In 0 - 10 V“ (далечинско поместување на зададената вредност) (можно со IF-модули Stratos)

Функции на сигнализација и прикажување

 • Сигнализација на единечна/збирна грешка (безнапонски нормално затворен контакт) (се програмира со IR-монитор)
 • Сигнализација на збирна грешка (безнапонски отворачки контакт)
 • Единечна сигнализација за работа (безнапонски нормално отворен контакт) (можно со IF-модули Stratos)
 • Светлосна сигнализација за грешка
 • LC-дисплеј за прикажување податоци за пумпа и шифри на грешки

Размена на податоци

 • Инфрацрвен интерфејс за безжична размена на податоци со IR-модул/IR-стик/IR-монитор
 • Сериски дигитален интерфејс Modbus RTU за приклучување на зградна автоматика преку собирничкиот систем RS485 (можно со IF-модули Stratos)
 • Сериски дигитален интерфејс BACnet MS/TP Slave за приклучување на зградна автоматика преку собирничкиот систем RS485 (можно со IF-модули Stratos)
 • Сериски дигитален интерфејс CAN за приклучување на зградна автоматика преку собирничкиот систем CAN (можно со IF-модули Stratos)
 • Сериски дигитален интерфејс LON за приклучување на LONWorks- мрежа (можно со IF-модули Stratos)
 • Сериски дигитален интерфејс PLR за приклучок на GA преку Wilo-интерфејс-конвертор или модули за поврзување од специфични фирми (можно со IF-модули Stratos)

Управување со двојна пумпа (двојна пумпа или 2 единечни пумпи)

 • Главен/резервен погон (автоматско префрлување при грешка/временски зависна замена на пумпа): можни се различни комбинации со IF-модули Stratos (опрема)
 • Паралелна работа (со оптимизација на ефикасноста и исклучување): можни се различни комбинации со IF-модули Stratos (опрема)

Опрема

 • Изведби на прирабница:
  • Стандардна изведба за пумпите DN 32 / DN 40: Комбинирана прирабница PN 6/10 (прирабница PN 16 според EN 1092-2) за контраприрабници PN 6 и PN 16,
  • Специјални изведби за пумпите DN 32 / DN 40: Прирабница PN 16 (според EN 1092-2) за контраприрабница PN 16,
 • Двојна клапна во куќиштето на пумпата
 • Приклучно место за изборно додавање на Wilo-IF-модули

Материјали

 • Куќиште на пумпа: сиво леано железо
 • Термоизолација: полипропилен
 • Вратило: нерѓосувачки челик
 • Лежиште: јаглен, импрегниран со синтетичка смола
 • Работно коло: пластика

Опсег на испорака

 • Пумпа
 • Подлошки за прирабнички завртки (кај приклучна номинална ширина DN 32 / DN 40)
 • Упатство за вградување и работа

Опции

 • специјални изведби за работен притисок PN 16 (со доплата)

Опрема

 • Слепа прирабница
 • IR-модул
 • IR-стик
 • IR-монитор
 • IF-модули Stratos: Modbus, BACnet, CAN, LON, PLR, DP, Ext. Aus, Ext. Min., SBM, Ext. Aus/SBM

Специјални изведби

Придржувајте се кон локалните напомени и упатствата од одредбата за вода за пиење!

Вкупен дијаграм

Вкупен дијаграм

Преземања

General overview

Издание 2017
Формат на страница A4
Број на страници 72

PDF (46 MB)

Преземи

Wilo-Control
IF-Modul LON / IF-Modul Stratos LON

Број на производ 2165357
Издание 1603
Број на верзијата 01
Формат на страница A4
Број на страници 1

PDF (1 MB)

Преземи

Wilo-IF-Modul Stratos CAN

Број на производ 2096947
Издание 1103
Број на верзијата 02
Формат на страница A4
Број на страници 2

PDF (379 kB)

Преземи

Wilo-Stratos / -D / -Z/ -ZD

Број на производ 2120417-21
Издание 1604
Број на верзијата 04
Формат на страница A5
Број на страници 1

PDF (59 MB)

Преземи

Производ

PDF: Wilo-Stratos-ZD

Конфигурирај

Избор на страница

Формат на страница

Изборни информации

Можете да ги внесете личните информации, кои сакате да бидат прикажани во заглавието.

Меморирај