Visie 2020 - de Wilo Campus Dortmund

Terug naar overzicht

26.02.2018

Dortmund wordt een digitale toplocatie. De Wilo Group blijft zich inzetten voor zijn hoofdzetel en de stad Dortmund als een groeiende locatie voor technologie en wetenschap met het grootste bouwproject in zijn 146-jarige geschiedenis. In een gebied van meer dan 190.000 vierkante meter worden nieuwe werkomgevingen gecreëerd. Een productiefaciliteit van de toekomst. Een efficiënt en duurzaam administratiegebouw. Een nieuwe site – de Wilo Campus Dortmund.

In 1872 was Dortmund een stad van mijnbouw en ijzer- en staalindustrie. Het industriële centrum van Westfalen. In 1872 begon de oprichter van het bedrijf, Caspar Ludwig Opländer, met een achtergelegen werkplaats in het centrum van Dortmund. In het begin van de twintigste eeuw verhuisde het bedrijf naar een groter fabrieksgebouw in de huidige Ardeystraße (voorheen ‘Hohe Straße’). Uiteindelijk verhuisde Wilo dan naar de huidige hoofdzetel in de Nortkirchenstraße. In 2022 zal Wilo zal zichzelf opnieuw uitvinden voor zijn 150e verjaardag. Eerst zal een nieuwe fabriek op een terrein van twintig hectare worden gebouwd die een weerspiegeling zal zijn van wat Wilo vandaag is: één van de meest toonaangevende leveranciers van pompen en pompsystemen wereldwijd, met meer dan 7.600 medewerkers over de hele wereld. Het grootste bouwproject in de geschiedenis van het bedrijf. Vier hoofdgebouwen op een perceel van ongeveer 26 voetbalvelden. De nodige ruimte zal worden verkregen door acquisities waarbij het bedrijf de bestaande gebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw afstoot. De nieuwe gebouwen zullen duurzamer en efficiënter zijn dan alle voorgaande gebouwen. De Wiloop zal het 'hart' van de site vormen. “De Wiloop verbindt de belangrijkste gebouwen. De productie zal worden ondergebracht in de Smart Factory, in het Office komt de administratie, het Project House omvat de productontwikkeling, de Customer Interface is bestemd voor het contact met de klant en het Children & Healthcare Center wordt ingericht voor de medewerkers,” aldus Martin Linge-Boom, Corporate Real Estate Management bij Wilo. “Maar het is ook bedoeld als centrale ontmoetingsplek voor onze medewerkers.” De gebouwen worden verbonden en zijn toegankelijk via de Nortkirchenstraße, die zal worden omgevormd tot een laan, de 'Campus-Allee'. Het adres van Wilo blijft ongewijzigd: Nortkirchenstraße 100. De nieuwe laan blijft toegankelijk voor medewerkers, bezoekers en openbaar vervoer. Het doorgaand verkeer naar Dortmund-Hörde wordt in het noorden omgeleid, waarbij de logistiek een speciale toegangsweg krijgt. Voor een efficiënt gebruik van het gebouw wordt regenwater uit de buitenfaciliteiten en van meer dan 70.000 vierkante meter dakoppervlak opgevangen en in regenwateropslagkanalen gehouden. Vervolgens zal het gebruikt worden voor irrigatie, koeling of wordt het via een greppelsysteem, pompsystemen en wateroppervlakken in een beek (Pferdebach) ten zuiden van de gebouwen gevoerd. Dit water stroomt verder in de Emscher-rivier en draagt bij tot de renaturatie door schoon water te leveren. De dakoppervlakken zijn ook begroeid en vormen zo een natuurlijke retentieruimte. Deze maatregelen zorgen ook voor een natuurlijk verkoelend effect. De primaire energiebehoefte kan voor een groot deel worden gedekt door de 10.000 vierkante meter. Warmteterugwinning en intelligente synergieën, maar ook holistische energiemonitoring en -beheer maken allemaal deel uit van het duurzaamheidsconcept van WILO SE. Elektriciteit, verwarming en koeling worden centraal via efficiënte systemen en een distributienetwerk geleverd.

De Smart Factory: De productiefaciliteit van de toekomst

De productiefaciliteit is de basis van het technologiebedrijf. De moderne, communicatieve werkplekken die steeds belangrijker worden, moeten niet alleen toegankelijk zijn voor de medewerkers in de administratie, aangezien er steeds meer nadruk op wordt gelegd, zelfs in de Smart Factory. De ruime fabriekshal is het vertrekpunt voor de bezoekersrondleidingen. Door de glazen muur van het technisch centrum in het midden van het gebouw is het mogelijk om zicht te krijgen op de lopende productie. De bezoekers kunnen op een 'skywalk' door de productiehal lopen, dit is een wandelpad dat de administratieve eenheden intern verbindt. Transparantie is een belangrijk element op de nieuwe site. “De bedoeling is om de barrières tussen de afzonderlijke werkplekken weg te nemen en ruimte te creëren voor een open werkcultuur,” vertelt Linge-Boom. “Zo hebben bijvoorbeeld de productieplanners en productiemanagers een onbelemmerd zicht, recht naar de productie vanuit de kantoren vlak bij de productieruimten op de eerste verdieping. De productiemedewerkers hebben echter ook rechtstreeks contact met de controle en materiaalplanning.” Naast de kantoorruimten in de periferie van het gebouw, zullen er in de toekomst ook kantoorunits op de werkvloer komen om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen productie en productieplanning zo direct en snel mogelijk verloopt. Er zijn op de hele werkvloer communicatieruimten om de communicatie tussen de verschillende werkgroepen te bevorderen.

The Office – efficiënt, duurzaam, flexibel en open

De nieuwe administratie van de pompenfabrikant verbindt de fundamentele administratiegebieden van de groepsfuncties. De aspecten waarmee bij de bouw van The Office rekening werd gehouden, waren de duurzaamheid van de gebouwen en het gebruik van het terrein in overeenstemming met de normen voor groene gebouwen van het Gouden Certificaat van de Duitse raad voor duurzaam bouwen (DGNB) en het Gouden Certificaat voor Leiderschap in Energie en Milieuontwerp (LEED). Het transparante omhulsel zorgt voor een maximale benutting van het daglicht en natuurlijk licht op alle werkplekken. Tegelijkertijd voldoet het nog steeds aan alle eisen van een zeer efficiënt, energiebesparend en zuinig gebouw. The Office is gesplitst in bruisende en gedeelde ruimten aan de basis en rustigere werkruimten in de vleugels en bovenverdiepingen. Het gelijkvloers is de evenementen- en communicatiezone en beschikt over een kantine en cafés, maar biedt ook plaats aan het centrale ontmoetingspunt in de foyer. Open trappen leiden naar de eerste verdieping met vergader- en conferentiezalen waar nog meer mogelijkheden zijn voor formele en informele communicatie, teamwork, seminars en evenementen. De kantoorruimten zijn gelegen in de twee vleugels op elk van de verdiepingen erboven, die zijn ingericht volgens de moderne werkomgeving, waardoor er ruimte is voor verschillende werkstijlen. De uitdrukking van het 'Wilo Future Office'-concept is de voorziening van ruimten voor communicatieve samenwerking en zogenaamde 'hotdesks'. Dit zijn werkplekken die gedeeld kunnen worden door meerdere medewerkers en dagelijks, naar behoefte, kunnen worden gekozen. Deze ruimten worden gecreëerd in het midden en in de concentratiegebieden in de vleugels.

Wilo Campus - Factory

De Wilo Campus is de grootste bouwprojectrealisatie in de hele geschiedenis van het technologiebedrijf

Wiloop

De 'Wiloop' verbindt de belangrijkste gebouwen op de Wilo Campus.

Wilo Campus - Office

Het nieuwe kantoor staat symbool voor meer transparantie