Redzējums 2020 – Wilo komplekss Dortmundē

Atpakaļ uz pārskatu

09.03.2018

Dortmunde kļūst par vadošo digitālās jomas vietu. Wilo grupa ir deklarējusi savu pastāvīgo atbalstu galvenajai mītnei un Dortmundes pilsētai kā augošai tehnoloģiju un zinātnes dislokācijas vietai ar lielāko teritorijas attīstības projektu kompānijas 146 gadu vēsturē. Teritorijā, kas pārsniedz 190 000 kvadrātmetrus, tiks radītas jaunas darba vides. Nākotnes ražotne. Efektīva un ilgtspējīga administrācijas ēka. Jauns būvobjekts – Wilo komplekss Dortmundē.

1872. gadā Dortmundi raksturoja kalnrūpniecība un dzelzs un tērauda rūpniecība. Vestfālenes industrijas kodols. 1872. gadā kompānijas dibinātājs Kaspars Ludvigs Oplenders (Caspar Ludwig Opländer) Dortmundes centra sānieliņā atvēra darbnīcu. Divdesmitā gadsimta sākumā uzņēmums pārcēlās uz lielāku rūpnīcas ēku Ardejas ielā (toreiz Hohe ielā). Visbeidzot Wilo pārcēlās uz tās pašreizējo galveno mītnes vietu Nortkirhenes ielā. 2022. gadā, savā 150. gadadienas jubilejā, Wilo tiks pārveidota. Vispirms ar jaunu ražošanas struktūru divdesmit hektāru lielā teritorijā, lai reprezentētu kompānijas šodienas panākumus: Wilo ir viens no vadošajiem sūkņu un sūkņu sistēmu piegādātājiem, kas visā pasaulē nodarbina vairāk par 7600 darbinieku. Tas ir lielākais teritorijas attīstības projekts kompānijas vēsturē. Četras galvenās ēkas vienā būvlaukumā, kas izmēru ziņā atbilst aptuveni 26 futbola laukumiem. Nepieciešamās platības tiks iegūtas, kompānijai atbrīvojoties no pagājušā gadsimta sešdesmito gadu ēkām. Jaunās ēkas būs daudz ilgtspējīgākas un efektīvākas. Teritorijas "sirds" būs Wiloop. "Wiloop savieno nozīmīgākas ēkas: viedo rūpnīcu, kur notiek ražošana, administrācijas biroju, Projektu ēku, kur notiek produktu izstrāde, Klientu koordinācijas centru kontaktiem ar klientiem un Bērnu un veselības centru darbiniekiem," stāsta Martins Linge-Būms (Martin Linge-Boom) no Wilo Korporatīvo nekustamo īpašumu pārvaldības nodaļas. "Tomēr tas ir paredzēts arī kā centrālā tikšanās vieta mūsu darbiniekiem." Ēkas būs savienotas, ar ieeju no Nortkirhenes ielas, kas tiks pārveidota par rūpnīcas kompleksa aleju. Wilo saglabās savu tradicionālo adresi, Nortkirhenes ielā 100. Jaunā aleja būs pieejama darbiniekiem, apmeklētājiem un sabiedriskajam transportam. Tranzīta maršruts Dortmunde-Herde ziemeļos tiks mainīts, loģistikas vajadzībām iegūstot īpašu piebraucamo ceļu. Lai ēkas tiktu izmantotas efektīvi, lietus ūdens no āra objektiem un vairāk kā 70 000 kvadrātmetriem kopējās jumtu virsmas tiks savākts un uzglabāts kanālos. Pēc tam tas tiks izlietots apūdeņošanai, dzesēšanai vai iepludināts uz dienvidiem no ēkām esošajā (Pferdebahas) strautā, izmantojot drenāžas cauruļu un sūkņu sistēmas. Šis tīrais ūdens ieplūdīs Emšeras upē un veicinās dabiskās vides atjaunošanu. Jumtu virsmas tiks apzaļumotas, tā veidojot dabisku aizturošu slāni. Tas nodrošinās arī dabisku dzesēšanas efektu. Primāri nepieciešamo enerģijas daudzumu lielākoties var nodrošināt 10 000 kvadrātmetriem. Siltuma rekuperācija un intelektiskā sinerģija, kā arī holistiskā pieeja enerģijas uzraudzībā un pārvaldībā ir WILO SE ilgtspējas koncepcijas sastāvdaļas. Piemēram, elektrība, apkure un dzesēšana tiek nodrošināta centralizēti, izmantojot efektīvas sistēmas un izplatīšanas tīklu.

Viedā rūpnīca: nākotnes ražotne

Ražotne ir tehnoloģiju uzņēmuma pamats. Modernajām, komunikatīvajām darbvietām administrācijas darbiniekiem jābūt ne tikai pieejamām, bet arī iekļautām viedās rūpnīcas kompleksā. Plašais rūpnīcas vestibils būs apskates sākumpunkts apmeklētājiem. No ēkas vidū izvietotā tehniskā centra ar stikla sienām var gūt ieskatu ražošanas procesā. Izmantojot administratīvās vienības savienojošās iekšējās pārejas, apmeklētāji var pāriet pāri ražošanas zālei. Caurskatāmība ir būtisks šīs vietas komponents. "Mērķis ir nojaukt barjeras starp atsevišķām darba vietām un radīt telpu atvērtā tipa darba kultūrai," paskaidroja Linge-Būms. "Ražošanas plānotājiem un menedžeriem, piemēram, no pirmā stāva ražošanas zonām blakus esošajiem birojiem, ir netraucēts skats tieši uz ražošanas procesu. Taču arī ražošanas darbiniekiem ir tiešs kontakts ar uzraudzības un materiālu plānošanas darbiniekiem." Līdztekus birojiem ēkas perifērijā nākotnē biroju telpas paredzēts izvietot arī veikala stāvā, lai komunikācija starp ražošanu un produktu plānošanu noritētu pēc iespējas nepastarpināti un ātri. Lai veicinātu komunikāciju starp atsevišķām darba grupām, pa visu veikala stāvu ir izvietotas komunikācijas zonas.

Birojs – efektīvs, ilgtspējīgs, elastīgs, atvērts

Sūkņu ražotāja jaunā administrācija apvieno grupas funkciju pamata pārvaldes zonas. Īpašie aspekti, kas tika ievēroti biroja būvniecības laikā, bija ēku ilgtspējīgums un gruntsgabala izmantošana atbilstoši Vācijas Ilgtspējīgās būvniecības padomes (DGNB) Videi draudzīgas būvniecības standarta Zelta sertifikātam un Enerģētisko un ekoloģisko projektu uzraudzības (LEED) Zelta sertifikātam. Caurspīdīgais karkass nodrošina maksimālu dienas gaismas izmantošanu un dabisku apgaismojumu visām darba vietām. Tai pašā laikā birojs atbilst visām augstas energoefektivitātes, enerģiju un resursus taupošu ēku prasībām. Biroja dalījums ir šāds: rosīgākās un koplietošanas zonas atrodas pirmajā stāvā, bet klusākās darba zonas izvietotas ēkas spārnos un augšējos stāvos. Pirmais stāvs ir pasākumu un komunikācijas zona, tajā izvietota ēdnīca un kafejnīcas, kā arī centrālā tikšanās vieta vestibilā. Vaļējas kāpnes ved uz otro stāvu, kur atrodas sapulču un konferenču telpas, sniedzot papildu iespējas formālai un neformālai saziņai, komandas darbam, semināriem un pasākumiem. Biroju telpas ir izvietotas ēkas divos spārnos katrā no augšējiem stāviem, un tās izveidotas atbilstoši mūsdienīgas darba vides principiem, nodrošinot vietu dažādiem darbošanās veidiem. Jēdziens "Wilo nākotnes birojs" nozīmē komunikatīva komandas darba un t. s. "brīvo rakstāmgaldu" telpu nodrošināšana. Tās ir darba vietas, ko izmanto vairāki darbinieki un ko pēc nepieciešamības var izmantot katru dienu. Šīs telpas ir izveidotas centrā un koncentrācijas zonās ēkas spārnos.

Šobrīd, paralēli pēdējiem zemes sagatavošanas darbiem, Dortmundes dienvidu daļā tiek īstenoti viedās rūpnīcas celtniecības darbi: "Vienlaicīgi mēs esam noslēguši tenderu par ēkas apkalpošanu un citiem iekštelpu apdares darbiem," stāsta Holgers Herchenhains (Holger Herchenhein), Wilo Kvalitātes un kvalifikācijas grupas vecākais viceprezidents. "Tādējādi tagad mēs pārejam intensīvajā fāzē, kad jāizvēlas pakalpojumu nodrošinātāji un partneri turpmākajam darbam."

Attēls: Wiloop savieno Wilo nozīmīgākās kompleksa ēkas.

Attēls: jaunais birojs simbolizē lielāku caurskatāmību