Пребарување
Контакт
Е-пошта
Создавање каталог
Мои фаворити
Споредба на производи
Comfort COR-2 Helix VE 611/K/CCe | Wilo
Слично на сликата

Comfort COR-2 Helix VE 611/K/CCe

Број на производ: 2536359
Технички податоци
Податоци за хидраулика
Макс. работен притисок p 16 bar
Приклучок за цевка од притисочната страна DNd R 2
Приклучок за цевка од вшмукателната страна DNs R 2
Број на степени -
Мин. температура на медиум Tmin 3 °C
Макс. температура на медиум Tmax 50 °C
Мин. температура на околината Tmin 5 °C
Макс. температура на околината Tmax 40 °C
Податоци за мотор
Приклучување на мрежа 3~400 V, 50 Hz
Толеранција на напон 400/50:+/-10%, 380/60:+/-10%, 460/60:+/-10%
Класа на изолација F
Вид на заштита IP55
Номинална моќност на мотор P2 4 kW
Номинална струја IN 7,9 A
Ефикасност на мотор ηm 50 % ηM 50% 89,5 %
Ефикасност на мотор ηm 75 % ηM 75% 89,5 %
Ефикасност на мотор ηm 100 % ηM 100% 89,5 %
Материјали
Куќиште на пумпа Не’рѓосувачки челик
Работно коло Не’рѓосувачки челик
Вратило Не’рѓосувачки челик
Механичка заптивка Q1BE3GG
Материјал на заптивање EPDM

MHIE, MVIE, MHIE, MVIE 3~400 V ≤7.5 kW

Податоци за производ
Производ Wilo
Опис на производ Comfort COR-2 Helix VE 611/K/CCe
Број на производ 2536359
EAN број 4048482228808
Боја зелена/црна/сребро
Минимална количина за нарачка 1
Достапност на пазарот 2012-09-01
Амбалажа
Вид на пакување Еднонасочна палета
Карактеристики на пакување Транспортна амбалажа
Број по палета 1
Број по слој 1
Димензии и тежина
Мерка за должина со амбалажа 1100 mm
Должина L 1200 mm
Мерка за висина со амбалажа 1875 mm
Висина H 1670 mm
Мерка за ширина со амбалажа 1050 mm
Ширина W 756 mm
Бруто тежина прибл. m 229 kg
Нето тежина прибл. m 196 kg
Опис

Компактна постројка за зголемување на притисокот во согласност со DIN 1988 и DIN EN 806, за непосредно или посредно поврзување. Составена од нормално вшмукувачки, паралелно поврзани, вертикални високопритисочни центрифугални пумпи од нерѓосувачки челик, во изведба со сув ротор, при што секоја пумпа располага со фреквентен конвертор. Подготвена за приклучување, со цевковод од не‘рѓосувачки челик, монтирана на основна рамка, заедно со контролен уред, со сите потребни уреди за мерење и регулирање.

За автоматско водоснабдување и зголемување на притисокот во станбени, канцелариски и административни згради, хотели, болници, како и во индустриските системи.

За транспорт на вода за пиење, потрошна вода, вода за ладење, вода за гаснење (освен за постројки за гаснење пожар според DIN14462 и со одобрување од локалните противпожарни власти) или друга потрошна вода, која ниту хемиски ниту механички не ги напаѓа вградените материјали и која не содржи абразивни или долговлакнести состојки.

Особености / предности на производот

 • Робустна постројка во согласност со сите барања на DIN 1988 (EN 806)
 • WRAS/ KTW/ ACS-одобрение на пумпите за сите делови во контакт со медиумот (верзија EPDM)
 • Високо ефикасна хидраулика на пумпа од серијата Helix VE во комбинација со норм-мотори IE4 IEC, како и со интегриран фреквентен конвертор со воздушно ладење
 • Штедење енергија со натпропорционално голема широчина на регулирано подрачје од 25 Hz до 60 Hz максимум
 • Највисок квалитет на контрола и наједноставно ракување благодарение на технологијата на „зелено копче“
 • Интегрирано препознавање на работа на суво, со автоматско исклучување при недостаток на вода преку дијаграмот на моќноста на моторната контролна електроника
 • Механичка заптивка на пумпите, независна од насоката на вртење, во патронска изведба за едноставно одржување
 • Флексибилниот дизајн на латерна овозможува директен пристап до механичката заптивка
 • Спојка за проширување, за замена на механичката заптивка без расклопување на моторот (над 7,5 kW)
 • Хидраулика со оптимизирана загуба на притисокот на целиот систем
 • Деловите што се во допир со медиумот се отпорни на корозија
 • Контролниот уред CCe со проширени функции, програмабилно управување со микрокомпјутер и сензорски екран со целосна графичка поддршка, заедно со аналогни излези за активирање на електронски пумпи со фреквентен конвертор
 • Фабрички нагодена проверка за претходно поставување на оптималното работно подрачје (вкл. фабрички нагоден протокол за проверка))

Опрема/функција

 • Центрифугални пумпи од нерѓосувачки челик, од серијата Helix VE
 • Основна рамка од електролитно поцинкуван челик, опремена со придушувачи на осцилации, со висинско поместување, за изолација од вибрациона бучава
 • Затворачка арматура од вшмукателната и од притисочната страна на секоја пумпа
 • Неповратен вентил на притисочната страна на секоја пумпа
 • Мембрански притисочен сад 8 l, PN16, заедно со проточна арматура според DIN 4807, од притисочната страна
 • Сензор за притисок (4-20 mA), од притисочната страна
 • Манометар, притисочна страна
 • Автоматско управување на пумпите преку целосно електронски

Comfort-Controller (CCe) во куќиште од челичен лим, со структура RAL 7035, вид на заштита IP 54, составен од внатрешно снабдување со контролен напон, CPU, аналогни и дигитални влезни и излезни модули, за активирање на електронски пумпи со фреквентен конвертор.

Ракување/приказ

 • Екран на допир со висока резолуција и во боја, за сигнализација на работните состојби работа/грешка/квитирана грешка и водење во менито поддржано со симболи и текст на осум јазици
 • Водење во менито со јасен текст и прикажување симболи
 • Детални упатства на екранот и помош
 • Помошник за пуштање во работа
 • Снимање податоци со извезување во CSV формат
 • 3 кориснички нивоа, приказ, одн. подесување на јазикот на менито, работните параметри, параметрите за регулирање
 • Фабрички поставени параметри за лесно пуштање во работа
 • Стандардна можност за поставување три зададени вредности, зададените вредности 2 и 3 се активираат по контакт или по време, надворешно нагодување зададена вредност преку сигнал од 0/4-20mA
 • Приказ на статусот на пумпата и на актуелната вредност на притисокот
 • Главен прекинувач со заклучување
 • Достапна работа со или без резервна пумпа
 • Бројач на работни часови по пумпа
 • Бројач на работните часови за целата постројка
 • Бројач на циклуси на префрлување по пумпа
 • Бројач на циклуси на префрлување за целата постројка
 • Регистар за последните 35 пречки, со приказ на времето преку часовник за точно време

Регулација

 • Автоматска регулација за 1 до 6 пумпи регулирани преку фреквенцијата, со помош на споредување на зададената и актуелната вредност
 • Аналогни излези 0-10 волти за активирање на електронски пумпи и фреквентен конвертор, потенциометар за бирање број на вртежи и ЛЕД-индикатор за ургентна работа за секој погон
 • Дневен часовник за префрлување, на пр. за втора или трета зададена вредност
 • Автоматско приклучување на 1 до n пумпи за врвно оптоварување, зависно од оптоварувањето и од контролната варијабла притисок - константен, p-c
 • Слободен избор на работен режим на пумпа (Рачно – Искл – Автоматски)
 • Прекинувач „Рачно–0–Автоматски“: Претходен избор на начинот на работа на секоја пумпа и рачен режим при регулација во случај на пречка „Рачно“ (ургентна / пробна работа на мрежа, со заштита на мотор), „O“ (пумпа исклучена - не е можно приклучување преку управувањето) и „Автоматски“ (пумпата добива дозвола за автоматска работа преку управувањето)
 • Автоматско подесување за замена на пумпите
 • Замена на пумпа со оптимизација на времето на работење преку работни часови
  • Алтернативно: Циклична замена на пумпи по поставено време, без оглед на работните часови
  • Алтернативно преку импулс: Кај секое ново барање се заменува основната пумпа, без оглед на работните часови
  • Алтернативно со претходен избор на пумпите: Притоа може да се дефинира една пумпа како постојана основна пумпа. Сите пумпи за врвно оптоварување се заменуваат временски оптимизирано
 • Автоматска, програмабилна пробна работа на пумпата (ударно стартување на пумпата)
  • Може да се активира/деактивира
  • Слободно програмирање на времето помеѓу две пробни работи
 • Слободно програмирање на времето на исклучување
 • Слободно нагодување на бројот на вртежите

Надгледување

 • Издавање на актуелна вредност на постројката преку аналоген сигнал 0-10 волти, при можност за надворешно мерење/прикажување, при што 10 волти одговараат на крајната вредност на сензорот
 • Надгледување на прекин на жиците на линијата на сензорот
 • Заштитен прекинувач на моторот/заштитна комбинација на моторот (од 5,5 kW термички релеи за преоптоварување)
 • Автоматско префрлување на резервна пумпа при пречка на некоја од работните пумпи
 • Надгледување на макс. и мин. вредности на постројката со времиња што може да се програмираат и ограничувања на одложеното застанување
 • Надгледување на макс. и мин. вредности на постројката со програмабилно време на одложеното застанување
 • Тест на нула количина, за исклучување на постројката кога нема трошење вода (параметрите се дефинираат)
 • Функција за полнење празни цевки (прво полнење на потрошувачката мрежа)
 • Заштита од недостаток на вода (WMS) преку надгледување притисок од вшмукателната страна

Интерфејси

 • Безнапонски контакти за сигнализација за збирна работа и сигнализација на збирна грешка SBM/SSM
 • Можна е регулација на логично враќање SBM и SSM
 • Контакти за вклучување/исклучување на екстерни постројки и за заштита од недостаток на вода
 • Екстерно вкл/искл преку контакт за деактивација на автоматската работа на постројката
 • Влезови за приклучување заштитен контакт на намотка (WSK)
 • ModBus TCP
 • Далечински пристап преку VNC

Изборна дополнителна опрема (монтирана фабрички или по техничкиот прием)

 • Конвертор на сигналот од 0/ 2-10V на 0/ 4-20mA
 • Релеи за проценка за PTC-заштита на мотор
 • Сигнализација за единечна работа и за грешка
 • DDC-модул за управување (екстерна замена на пумпите, екстерна пробна работа на пумпите, екстерно ресетирање, екстерно приклучување/исклучување на пумпите за врвно оптоварување)
 • Баферен мрежен дел
 • Редундантен сензор
 • Поврзување на зградните контролни системи во согласност со VDI 3814

Препорачана опрема (треба посебно да се порача)

 • Флексибилни приклучни водови или компензатори
 • Акумулационен резервоар за системско одвојување
 • Мембрански притисочен сад
 • Навојни капи кај постројки со навоен собирен цевковод

Собирнички системи (изборно)

 • BACnet, ProfiBus, LON-Bus, CAN-Bus, Modbus RTU, Web-Server (Ethernet), GSM-модем
 • Можно е далечинско пренесување податоци преку GPRS модем

Дополнителни системи на барање

Задржани стандарди

 • Технички правила за инсталации за вода за пиење (TRWI) DIN 1988 (EN806)
 • Мембрански притисочни садови/ експанзиони садови DIN 4807
 • Опрема на високонапонски системи со електронски работен материјал според EN 50178
 • Електрична опрема на машини по EN 60204-1
 • Безбедност на електричните апарати за употреба во домаќинствата и слична намена по EN 60335-1
 • Комбинации на нисконапонски расклопни уреди по EN 60439-1/ 61439-1
 • Електромагнетна подносливост, отпорност на пречки за индустријална област според EN 61000-6-2
 • Електромагнетна подносливост, емитирана интерференца за станбена област, продавници и комерцијални области, како и во малите погони според EN 61000-6-3
Работни податоци
Број на пумпи 2
температура на медиум T 3 °C
температура на околината T 5 °C
Максимален работен притисок PN 16 bar
Приливен притисок 10 bar
Податоци за мотор
Приклучување на мрежа 3~400 V, 50 Hz
Номинална моќност на мотор P2 4 kW
Номинална струја IN 7,9 A
Номинален број на вртежи n 3500 1/min
Класа на изолација F
Вид на заштита на мотор IP55
Класа на заштита на расклопен уред IP54
Материјали
Куќиште на пумпа Не’рѓосувачки челик
Работно коло Не’рѓосувачки челик
Вратило Не’рѓосувачки челик
Заптивање на вратило Q1BE3GG
Материјал на заптивање EPDM
Материјал на цевковод Не’рѓосувачки челик
Димензии на инсталација
Приклучок за цевка од вшмукателната страна DNs R 2
Приклучок за цевка од притисочната страна DNd R 2
Информации за нарачувања
Производ Wilo
Опис на производ Comfort COR-2 Helix VE 611/K/CCe
Нето тежина прибл. m 196 kg
Број на производ 2536359
Документи

Упатство за вградување и работа

Wilo-Economy, Wilo-Comfort, -Comfort-N, Wilo-Vario

Број на производ 2063145
Издание 1007
Формат на страница A4
Број на страници 1
ZIP (45 MB)

Wilo-Helix VE 2-4-6-10-6

Број на производ 4151993
Издание 1601
Формат на страница A4
Број на страници 1
ZIP (161 MB)

Сертификат

Battery Test Summary UN38.3 CR2450

Формат на страница 209.9 x 297.0 mm
Број на страници 1
PDF (111 KB)

BIM/CAD

3D_DWG

COR-2Helix VE611/K/CCE-01

DWG (4 MB)

3D_STEP

COR-2HELIX VE611/K/CCE-01

STP (6 MB)

2D_DWG_TOP

COR-2HELIX VE611/K/CCE-01

DWG (96 KB)

2D_DWG_FRONT

COR-2HELIX VE611/K/CCE-01

DWG (61 KB)

2D_DWG_RIGHT

COR-2HELIX VE611/K/CCE-01

DWG (49 KB)

Опрема

Direct connection multipumps regulated (37)

indirect connection single pumps regulated (11)

Резервоар обезбедува корисникот (4)

Акумулационен раезервоар/опрема (7)

Арматури (3)

Монтажа на цевки (6)

Регулација на притисок (6)

Еластични притисочни садови (29)

Управување со пумпи/опрема (16)

Управување со нивото (9)

Services

Wilo има долга традиција на работа со инсталатери и производители на системи. Важен дел од нашата филозофија за партнерство е фабричката корисничка служба на Wilo. Заедно сите развиваме концепт на сервис кој најдобро одговара на вашите барања, а со нашите практични знаења и лично советување, се грижиме вашите постројки да се енергетски ефикасни, сигурни за работа и економични што е можно најдобро. Нашите компетентни сервисни техничари на Wilo ве поддржуваат брзо, сигурно и навремено.

Дознајте повеќе

Препорачани сервисни услуги

Одржување
BASIC одржување на систем за зголемување на притисокот кај 1 – 2 пумпи
    
2160453

За обезбедување и гаранција на работната сигурност на пумпите/постројките се препорачува да се спроведува редовна и со DIN-усогласена инспекција и сервисирање од страна на фабричката корисничка служба за односи со корисниците на WILO SE. Работите се извршуваат според DIN 31051/DIN EN 13306. Работите ги опфаќаат следниве точки:

 • Визуелна контрола на пумпите/постројките
 • Механичка контрола
 • Електрична контрола
 • Проверка на евентуално постоечкиот еластичен мембрански сад (нема полнење)
 • Проверка и, доколку е потребно, прилагодување на параметрите на постројката
 • Составување на протокол за сервисирање

Закажувањето и организацијата на првото сервисирање (првично одржување) ги врши WILO SE. Понатамошните индивидуални понуди за сервисирање се можни по извршувањето на првото сервисирање.

COMFORT одржување на систем за зголемување на притисокот со 1 – 2 пумпи
    
2160468

За обезбедување и гаранција на работната сигурност на пумпите/постројките се препорачува да се спроведува редовна и со DIN-усогласена инспекција и сервисирање од страна на фабричката корисничка служба за односи со корисниците на WILO SE. Работите се извршуваат според DIN 31051/DIN EN 13306. Работите ги опфаќаат следниве точки:

 • Визуелна контрола на пумпите/постројките
 • Механичка контрола
 • Електрична контрола
 • Проверка и по потреба полнење на евентуално постојните еластични мембрански садови
 • Проверка и, доколку е потребно, прилагодување на параметрите на постројката
 • Составување на протокол за сервисирање
 • Потрошните материјали се вклучени во цената
 • Малите поправки се вклучени во цената на сервисирањето
 • Елиминирање на работни и патнички трошоци за ангажмани помеѓу интервали за сервисирање (за време на нормалното време на сервисирање)

Закажувањето и организацијата на првото сервисирање (првично одржување) ги врши WILO SE. Понатамошните индивидуални понуди за сервисирање се можни по извршувањето на првото сервисирање. Наведената цена се однесува на понуденото прво сервисирање.

-НЕТО-

PREMIUM одржување на систем за зголемување на притисокот кај 1 – 2 пумпи
    
2160483

За обезбедување и гаранција на работната сигурност на пумпите/постројките се препорачува да се спроведува редовна и со DIN-усогласена инспекција и одржување од страна на фабричката корисничка служба за односи со корисниците на WILO SE. Работите се извршуваат според DIN 31051/DIN EN 13306. Работите ги опфаќаат следниве точки:

 • Визуелна контрола на пумпите/постројките
 • Механичка контрола
 • Електрична контрола
 • Проверка и по потреба полнење на евентуално постојните еластични мембрански садови
 • Проверка на параметрите на постројката
 • Составување на протокол за одржување
 • Потрошните материјали се вклучени во цената на договорот
 • Елиминирање на работни и патнички трошоци за ангажмани помеѓу интервали за одржување (за време на и надвор од нормалното време на сервисирање)
 • Ажурирања на софтверот
 • Вклучително потрошни делови

Закажувањето и организацијата ги врши WILO SE. На барање, можни се дополнителни индивидуални понуди за одржување.

Пуштање во работа
Пуштање во работа на систем за зголемување на притисокот со 1 – 2 пумпи
    
2216414

За беспрекорна функција на пумпи/постројки се препорачува пуштање во работа од страна на фабричката служба за односи со корисниците на WILO SE. Со тоа се обезбедува оптимално регулирање и економична работа на постројката. Пуштањето во работа ги опфаќа следните точки:

 • Пуштање во работа на постројката според листа на проверка
 • Параметрирање и нагодување на приклучна табла
 • Проверка и приспособување на претходно пресување на еластични мембрански садови (полнење до 80 литри вкл.)
 • Функција на вградени постројки
 • Практично упатување во ракувањето
 • Wilo протокол за пуштање во употреба

Цената за пуштање во работа важи само за постројки, коишто се во согласност со упатството за работа и состојбата на инсталираната техника. Не се вклучени трошоците за евентуално потребните материјали.

-NETTO-

Други сервисни услуги

Продолжена гаранција
Продолжување на гаранција за систем за зголемување на притисокот кај 1 – 2 пумпи
    
2216416

Во комбинација со нова пумпа или нов систем, Wilo нуди продолжена гаранција до пет години во комбинација со пуштање во работа и одржување од страна на сервисот на Wilo.

Продолжената гаранција вклучува:

 • Целосна заштита и предвидливи оптимални трошоци
 • Редовни работи за одржување од страна на сервисот на Wilo
Оптимизација на постројките
Оптимизација на постројки со систем за зголемување на притисокот со 1 – 2 пумпи
    
2216410

Wilo-Service нуди проактивна оптимизација на постројката преку нагодување на поставките и правење мали корекции за да се обезбеди безбедност при работа. Оптимизацијата на постројките меѓу другото вклучува:

 • Ремонт на пумпи/постројки за враќање на целосната моќност
 • Надградба на постари постројки со нови технологии или функции за да се заштедат капитални трошоци (осовременување)
Поправка
Поправка на систем за зголемување на притисокот со 1 – 2 пумпи
    
2216417

За време на проверката на лице место, компетентниот и искусен сервисер на Wilo одлучува дали пумпата може да се поправи на лице место или дали треба да се испрати во фабриката на поправка. Wilo исто така обезбедува резервни делови или пумпа за замена за враќање на безбедноста при работа на постројката.

Поправката вклучува:

 • Проверка и отстранување на причините за дефект од искусни експерти на Wilo
 • Необврзувачка проценка на трошоците за поправки
 • Електрохидраулично пробно работење за да се обезбедат точни податоци во однос на функцијата, квалитетот и моќноста на пумпата или постројката
 • Обложување на разни компоненти на пумпата или постројката за оптимизирана ефикасност
 • Употреба исклучиво на оригинални резервни делови
 • Документација за поправката во извештајот за сервис